Z rozhledny Krátošice uvidíte krajinu od Tábora až k Choustníku. Prosklená část umožňuje i přespání

4. leden 2022

Pokud se i v novém roce budete chtít rozhlédnout po kraji, je nejlepší vytipovat si nějakou rozhlednu a vyrazit na ni. A to pokud možno ještě za světla, abyste něco viděli a stihli to na noc zpátky domů. V Krátošicích nedaleko Plané nad Lužnicí na jihu Čech mají ale natolik zvláštní rozhlednu, že pokud by vás na ní zastihla tma, můžete tam klidně i přespat.

Ačkoliv byla tato zvláštní rozhledna v Krátošicích otevřena pro veřejnost u příležitosti srazu rodáků v roce 2001, stávaly tam už před mnoha lety její dřevěné předchůdkyně. „Pamatuji si, že jsme tady lezli po hodně vysoké rozhledně už jako malí kluci, ale byla shnilá a pak pochopitelně spadla,“ vzpomíná nynější starosta Krátošic František Zíma. „Pak se tady postavila nová, ale menší. A ta později spadla také.“

Na přelomu tisíciletí se tak obec dohodla s mobilním operátorem, že nad Krátošicemi vyroste rozhledna další, ale už kovová a kvalitnější. Což se stalo. Železná rozhledna je celoročně volně přístupná. Je vysoká dvacet metrů a na její vrchol vystoupáte po devadesáti schodech.

Její zvláštnost ovšem nenajdete na vrcholu, ale o patro níž. Z dálky to vypadá, jakoby rozhledna měla velké zasklené okno. Ale ve chvíli, kdy přijdete blíž, zjistíte, že nejde jen o okno, ale rovnou o celé patro. Je sice uzavřené za dveřmi a mříží, ale nemusí to tak být vždy.

Vnitřní část rozhledny bývá uzavřená, ale po dohodě s vedení obce je tu možné vypůjčit si klíč a třeba tu i přespat

„Klíče mám já, a když mě někdo požádá, není problém se domluvit, abych tam zájemce pustil,“ říká starosta František Zíma s tím, že už se našli i zájemci, kteří se rozhodli si z této prosklené místnosti nejen prohlédnout po okolí, ale dokonce tam i přenocovat. Zcela volný přístup do prosklené části rozhledny vedení obce raději neumožňuje především kvůli možným vandalům.

V blízkosti Krátošic můžete vidět na horizontu hrad Choustník, v blízkém okolí je i zámek Červená Lhota nebo Kozí hrádek. Severozápadně je z rozhledny možné vidět Planou nad Lužnicí, Sezimovo Ústí a především turistické centrum, město Tábor.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.