Z Pustého hrádku se vám otevře krásný výhled na hrad Kašperk a střední část Šumavy

4. říjen 2021

V podhůří Šumavy je velkým lákadlem pro turisty Hrad Kašperk. Nejvýše položený královský hrad v Čechách pocházející z roku 1356. Od hradu je pak možné vydat se ještě kousek dál a po malé chvíli dojít ke krásnému vyhlídkovému místu, odkud z výšky 924 metrů nad mořem uvidíte nejen hrad Kašperk, ale i část Šumavy.

„Pustý hrádek je malá zřícenina předsunutého strážního opevnění, které patřilo k hradu Kašperku, a nachází se asi 400 metrů východně od hradu,“ popisuje hlavní průvodkyně na hradě Kašperku Jana Sázavská.

Pokud zatoužíte po krásných výhledech na samotný hrad nebo obecně do šumavské krajiny, rozhodně doporučujeme pevnou obuv. Terén cesty, která vede k Pustému hrádku, je poněkud náročnější. Například s kočárkem nebo na kole se tudy nedostanete. Běžný pěší turista by ale neměl mít po cestě ke zřícenině větší problémy.

Cíl cesty pak díky pozoruhodným výhledům rozhodně stojí za to. „Například v období covidové pandemie byl Pustý hrádek doslova obležený fotografy,“ říká průvodkyně.

Velmi oblíbené místo nejen pro fotografy

Důvodem pro stavbu Pustého hrádku byl rozvoj palebných zbraní a dělostřelectva za husitských válek v průběhu 15. století. „Z tohoto místa by totiž byla nejlepší palebná pozice právě na hrad Kašperk, takže se toto místo muselo strategicky obsadit dřív, než by to udělal případný nepřítel,“ vysvětluje Jana Sázavská. Hrad Kašperk přitom překvapivě nebyl za dobu své existence nikdy obléhán, a tudíž ani dobyt.

Z Pustého hrádku je možné za dobré viditelnosti spatřit kromě samotného hradu Kašperku a krásné šumavské krajiny například Velký Roklan nebo zříceninu hradu Radyně nedaleko Plzně.

Spustit audio