Z ochozu českobudějovické Černé věže visí horolezci. Natírají ciferníky hodin

23. květen 2019 16:07

Neobvyklý výhled na České Budějovice si budou pár dní užívat dva horolezci. Na Černé věži natírají černou barvou ciferníky hodin. Ve čtvrtek ráno začali pracovat na jižní straně směrem k náměstí.

Celkem má obnova ciferníků zabrat pět pracovních dní, ale horolezci se mohou z ochozu spustit, jen když to dovolí počasí.

Na lana musí bezpečně upevnit kyblík s černou barvou, ale především sami sebe. „Tohle je moje jištění. Mám dvě lana vedle sebe, na jenom visím, druhé mám jako pomocné, kdyby jedno selhalo. A je to zakotvené na výztuhy balustrád,“ popisuje horolezec Václav Drobil.

Práce na Černé věži je pro něj zážitkem. „Výškové práce jsou pro nás běžné, protože to děláme furt a živíme se tím, ale samozřejmě jít na Černou věž je pro nás Budějčáky významné. Je to takové hezké, když si tady můžeme slanit a vidět to z výšky,“ říká.

Ciferníky se natírají po čtyřiceti letech. Provozovatel Černé věže Jan Vančura navíc musel čekat na vhodné počasí. „Odehrává se to ve výšce, takže nesmí být vítr a hlavně nesmí být prudký déšť, liják. Od meteorologického ústavu mám informaci, že dnešek a zítřek budou příznivé, a v neděli nám upřesní počasí na příští týden. Celkově by to mělo zabrat pět pracovních dní, ale kvůli počasí to může být v několika týdnech,“ vysvětluje.

Jestli bude nutné při natírání ciferníků zastavit i hodiny, rozhodnou sami horolezci. „Teď jsou v určité vzdálenosti od rafik, až se přiblíží k rafikám, tak si sami řeknou, jestli je budeme zastavovat, nebo ne. Po domluvě to ale uděláme tak, že odpojíme vždy jen tu stranu, která se bude natírat, to znamená, že zbývající strany budou ukazovat čas normálně,“ připomíná Jan Vančura.

Na obnovu ciferníků na všech čtyřech stranách věže padne asi osm kilo černé fasádní barvy, kterou vybrali památkáři.

Horolezci se na památku vrátili po roce, naposledy kontrolovali okenice. Další práce nejsou v plánu. „Teď bychom měli mít hotovo, protože v loňském roce jsme také zatmelili římsy a natřeli okenice. Když se udělají ciferníky, tak se dá říct, že by možná chvilinku Černá věž mohla být úplně v pohodě, protože před dvěma lety se opravovaly i balustrády,“ dodal Jan Vančura.

Na českobudějovickou Černou věž vede 225 schodů. Ročně ji navštíví zhruba 26 tisíc lidí. Dokud na ní budou pracovat horolezci, zůstane ale zavřená.

Související