Z Lenory pomalu mizí torzo domu zničeného výbuchem. Těžká technika už ho srovnává se zemí

6. prosinec 2019 07:57

V Lenoře na Prachaticku ve čtvrtek začala demolice bytového domu, který před dvěma měsíci zdevastoval výbuch a následný požár. Ruinu teď postupně srovnává se zemí těžká technika.

Právě suť a kusy zdiva místním nedaly na tragickou událost zapomenout. Při neštěstí zemřel jeden člověk a dalších devět se zranilo, z toho dva těžce. Jeden muž je stále v nemocnici ve velmi vážném stavu.

„Bagr, který má demoliční drapák, rozebírá krov a stěny. Od horního patra se budou postupně díly rozebírat a dávat dolů,“ popisuje stavbyvedoucí Jaroslav Vlach.

Samotná demolice bude podle něj trvat deset dní, dalších dní zabere rozebírání a třídění odpadů. „Jsme s těmi lidmi v kontaktu a při demolici jednotlivých bytů budou přizváni. Budeme se snažit drapákem vyndat věci, které zůstaly zachovány, a dát jim je stranou, aby si je mohli přebrat,“ dodává.

Zbytky svého bytu těsně před demolicí sleduje Richard Němec. „Bydlel jsem až nahoře pod střechou. Je mi smutno, když si uvědomím, co jsme tam se ženou udělali, úpravy bytu, všechno, to je opravdu kus života,“ komentuje.

Čtěte také

Stejně jako Richard Němec s rodinou i většina jeho sousedů z bytového domu zatím pobývá u příbuzných. Obec teď chystá další řešení pro ty, kdo v několika sekundách přišli úplně o všechno. „Ve zdravotním středisku, kde jsou uvolněné prostory, chceme vybudovat dva byty,“ říká starosta Antonín Chrapan.

Ze speciálně zřízeného konta organizace ADRA už lidé z bytového domu dostali 2,7 milionu. „Ze sbírky, kterou má zřízenou krajský úřad, bylo rozděleno 247 tisíc a my na obecním úřadě jsme už rozdělili půl milionů a dalších přibližně půl milionu budeme rozdávat,“ doplňuje starosta.

Přispívat je možné dál, nejlépe prostřednictvím webových stránek www.sbirkalenora.cz.

Spustit audio

Související