Z finančníka farmářem. Jakub Erler vyvažuje každý metr půdy zlatem a radí, jak začít farmařit
Mladý farmář Jakub Erler původně vůbec nepočítal s tím, že by pracoval v zemědělství. Dařilo se mu dobře ve finančnictví. Ale nakonec se ozvaly geny a Jakub se ujal dědictví po babičce a dědovi v Osicích na Královéhradecku. Dnes je půda jeho základním výrobním prostředkem a váží si každého metru čtverečního země.
„Obhospodařujeme více než sto hektarů. Ve velké míře máme louky, protože se zaměřujeme na chov hovězího dobytka. Na statku máme takovou malou zoologickou, chováme různá plemena,“ říká farmář Erler.
Svou farmu vede novátorsky. Založil si vlastní certifikovaný chov. Byla to obrovská investice na začátku podnikání, ale nelituje.
„Když jsem přebíral hospodářství po prarodičích, chtěl jsem se odlišit. Chováme kolem padesáti kusů hovězího dobytka a velmi mě baví pozorovat parametry jednotlivých plemen. Některá mají skvělou výtěžnost masa a malé procento tuku. To je gastronomické hledisko. No a pak je tu chovatelská stránka. Některá plemena hovězího dobytka jsou vhodná k chovu na loukách, jiným prospívá chlév,“ vysvětluje Jakub Erler, který se v zemědělství našel.
Maso na grilování a způsob staření
„Na steakovou úpravu je vhodné vybírat maso z mladých dobytčat, ale rozhodně se vyvarovat čerstvosti. Na gril se hodí maso vyzrálé, vystařené. Pokud si koupíte čerstvé maso z mladého býčka, budete mít steak tvrdý jako podešev,“ radí farmář.
Staření masa se provádí dvěma způsoby. Existuje suché zrání ve speciálních chladicích boxech, kde je předepsaná teplota, cirkulace vzduchu a vlhkost. Maso tam zraje tři týdny. Pak se dobytče rozbourá neboli rozporcuje a zavakuuje. Maso takto zavakuované zraje tzv. mokrou cestou a získává na další jakosti.
„Jsou výrobci, kteří staří mokrou cestou, například výrobci z Jižní Ameriky. Čerstvé maso po porážce zavakuují, a během dlouhé cesty ze zámoří nechají nazrát do určité jakosti,“ uzavírá Jakub Erler.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.