Z Budějovic by se Milan Binder nikdy neodstěhoval. V pondělí převezme Cenu města

19. září 2016 06:10

Cenu města Českých Budějovic dostane fotograf Milan Binder. Ocenění za rok 2015 si slavnostně převezme v pondělí 19. září. Českobudějovický patriot připravil už několik výstav srovnávacích fotek města, vydal knihy a stojí také za kulatou známou k výročí od založení města.

Knih o Budějovicích už Milan Binder vydal na dvě desítky, například o zaniklých hospodách. Také spolupracoval na knize, která připomněla, jak to vypadalo v Budějovicích za totality, nebo vydal publikaci fotografií, jejichž prostřednictvím srovnává, jak Budějovice vypadaly před sto lety a jak vypadají teď.

A když byl Milan Binder hostem vysílání Českého rozhlas České Budějovice, přiznal, že na začátku jeho kariéry fotografa byla dětská sbírka pohlednic. „Mám velkou sbírku pohlednic a fotografií města a z toho vycházím. Vždycky jsem chodil na ta místa a koukal jsem, jak se to místo mění. Pak mi kamarád řekl, ať to nafotím, a tak jsem začal dělat srovnávací fotografie,“ vysvětloval.

Při loňském výročí 750 let od založení Budějovic vydal také kulatou známku se symboly města. „Já jsem rodilý Budějčák a v životě bych se neodstěhoval, kdybych měl nabídku jakoukoli,“ zdůrazňuje.

Fotograf, autor knih i několika výstav o Budějovicích Milan Binder převezeme Cenu města v pondělí při slavnostním předání na radnici.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio