Wortnerův dům v Českých Budějovicích je opravený. Galerie se sem přestěhuje přes zimu

15. prosinec 2019 14:40

Skončila rekonstrukce historického Wortnerova domu v Českých Budějovicích, který využívá Alšova jihočeská galerie. Část nákladů ve výši 31,5 milionů korun pokryla evropská dotace. První návštěvníci se do nových prostor podívají až na jaře.

Změnu poznají už při samotném vstupu, který se změnil díky přístavbě. „Projekt byl samozřejmě komplikovaný, protože jsme v kulturní památce. Poté, co se to tu odkrylo, ukázaly se neduhy té stavby a musely se dělat změny, ale vše bylo ku prospěchu výsledného stavu,“ říká ředitel galerie Aleš Seifert.

Do památkově chráněného objektu přibyl i výtah. „To bylo asi nejtěžší, ale našli jsme společnou řeč s památkovou péčí a podařilo se nám ho tam dostat,“ komentuje projektant Pavel Pecha.

Naproti výtahu je vstup na opravenou terasu, která nabízí dosud neznámý pohled nejenom na střechy měšťanských domů, ale také Černou věž. Tady bude v roce 2021 vystavena část stálé sochařské expozice.

Úplně první výstavu připraví Alšova jihočeská galerie v suterénu domu. Při jeho úpravách na výstavní prostor se musel projektant vypořádat s vysokou hladinou podzemní vody. „Ty suterénní místnosti se musely udělat tak, aby tam mohly být umístěny exponáty. Je tam dvojitá odvětrávaná podlaha a jímka na čerpání spodních vod,“ popisuje.

Dva menší výstavní projekty plánuje galerie na prázdninovou sezónu, aby otestovala možnosti provozu, a v září bude následovat slavnostní otevření s hlavní výstavou.

Spustit audio

Související