Waldemara, veselá vdova. Humorný příběh ženy, která se po smrti manžela rozhodne být už jen šťastná

10. duben 2022

Vtipná a vlastně i inspirativní je povídka jihočeské autorky Martiny Adlerové. Vypráví o Waldemaře, která ovdoví. Mělo by jí to být asi líto, ale tak to úplně necítí… Rozhodne se, že odteď už bude jenom šťastná, co nejdřív vyrazí na potulku a na jejím záhonku nikdy nebude růst rebarbora.

Čte: Věra Hlaváčková
Napsala: Martina Adlerová
Dramaturgie: Martina Toušková
Zvukový mistr: Michal Kolář
Režie: Martina Schlegelová
Natočeno: v českobudějovickém rozhlasovém studiu v roce 2022

Waldemara, veselá vdova vyšla v povídkovém souboru s názvem Ostrov žen. Příběhy o rebelkách, trosečnicích a lesních žínkách autorka pojmenovala křestními jmény jejich hrdinek i antihrdinek od A do Ž. V anotaci ke knize, kterou v loňském roce vydalo pražské nakladatelství Novela Bohemica, se píše, že je to kniha o ženách a pro ženy a také pro silné muže.

Rozhlasovou podobu dostala povídka v roce 2022. V režii Martiny Schlegelové ji v českobudějovickém studiu načetla herečka Jihočeského divadla Věra Hlaváčková.

Začalo to vlastně smrtí manžela, to je ta smutná část. Ale když si na to teď Walda vzpomene, musí se smát. Jak tam všichni stáli, tvářili se pohřebně, a pak jí vyjadřovali svou nejhlubší soustrast…Co taky chcete od pozůstalých… A samozřejmě, o mrtvých jen dobře…
Ale abych byla upřímná, docela se mi ulevilo, když Ruda umřel.
„Odešel do nebíčka,“ řekla Eliška svým dětem, a to byl důvod, proč Walda vyprskla smíchy. Nad rakví! Protože si představila nebíčko v tradičním pojetí: všechny ty nadýchané obláčky…, kučeraví andílci, poletující v bělostných řízách… a mezi tím svého manžela Rudu, zarostlého pobudu, naprostého ateistu, rasistu a šovinistu, kterému není pomoci.
O mrtvých jen dobře…
„Ale Bože, ty přece víš, jak to bylo…“ Až jí do očí vstoupily slzy a dcera jí soucitně stiskla ruku.

Martina Adlerová

Martina Adlerová je učitelkou angličtiny a češtiny. Proměny stále alternativnějšího českého školství a životní příběh mladé kantorky se odrážejí v její první vydané próze K tabuli půjde vrah.

Pro ženy (a pro silné muže) je určena její další kniha Ostrov žen s podtitulem Povídky o rebelkách, trosečnicích a lesních žínkách. Pro Český rozhlas České Budějovice připravuje krátké glosy do pořadu Rozhlasový sloupek.

Je držitelkou 1. danu v judu, jezdkyní na koloběžce, lektorkou sebeobrany, bojovnicí za práva stromů. Ve volném čase mluví s kočkami, běhá se psy a pořád se nestačí divit.

Spustit audio

Související