Vztah, respekt a důvěra. Děti v akci staví na třech pilířích

9. prosinec 2022

Organizace Děti v akci pomáhá dětem z dětských domovů po celé republice nalézt svou cestu a podporuje je v rozvoji jejich talentů a potenciálu.

„Pomáháme dětem napříč Českou republikou a teď už trochu i v zahraničí. Šíříme povědomí o dětských domovech a snažíme se zapojovat společnost do pomoci těmto zařízením, říká zakladatel a ředitel Dětí v akci Ladislav Samek.

Za 4 roky, co organizace funguje, může mluvit o úspěchu: „Mým snem, když jsem to zakládal, bylo pomoci nějakému jednomu dětskému domovu a dneska těch dětských domovů máme napříč Českem i Slovenskem kolem padesáti. Takže to je takový splněný sen.“

Nejsme tradiční neziskovka, všechno jsme studenti a mladí lidé, kteří mají zkušenosti a chtějí pomáhat.
Ladislav Samek, zakladatel a ředitel Dětí v akci

V současné době se obecně prosazuje více pěstounská péče na úkor dětských domovů, což podle Ladislava Samka není úplně dobře. Stále by měla existovat nějaká možnost volby. „A musíme brát, že to není černobílé, jako jsou fantastičtí pěstouni a máme takové v organizaci, tak je potřeba říct, že to občas s pěstouny i nevyjde,“ dodává Ladislav Samek.

Rozvoj talentů

„Děláme talentovou soutěž pro dětské domovy. V říjnu probíhal pátý ročník tady v Pardubicích na Dukle. Je to na principu Československo má talent. Sjelo se nám dvacet dětských domovů a měli jsme tam řadu krásných vystoupení. Ocenili jsme pět dětských domovů a ty potom celý rok podporujeme v tom konkrétním talentu. Hodně nám pomáhají i sportovci, kterým bych chtěl moc poděkovat. Díky jejich finanční podpoře děti mohu chodit na kroužky, které by si jinak nemohly dovolit,“ říká Ladislav Samek.

Vánoční obchůdky jsou další projekt, kterým se Děti v akci snaží pomoci a kdy se může zapojit i veřejnost. „Druhým rokem jsme rozjeli Vánoční obchůdky. V Kafíčku v Polabinách, v kavárně Lonkofka v Polabinách, v obchodu Sluníčko na třídě Míru a bude to ještě v Arše v Polabinách. Tam všude si lidé mohou zakoupit výrobky dětí z dětských domovů. Výtěžek půjde opět na děti,“ vysvětluje Ladislav Samek.

„Každoročně se snažíme být Ježíškem pro co nejvíce dětí z domovů v rámci projektu (Ne)splněná přání. Letos jsme si dali za cíl 350 dětí a v současné době na tom pracujeme a věřím, že to dotáhneme,“ říká Ladislav Samek s tím, že zapojit se může i veřejnost a splnit některá z přání, která jsou i na sociálních sítích.

Spustit audio

Související