Vzpouru sedláků připomíná dnes u jihočeského Zbudova pomník rychtáře Jakuba Kubaty

17. říjen 2020

Zbudov, Plástovice, Dívčice, Hluboká nad Vltavou. To jsou místa, kde se výrazně zapsala do kronik jedna z důležitých jihočeských historických kapitol. Faktem je, že tuto kapitolu asi známe skoro všichni, ale spíše jen jako pověst. A pravdou je, že v kronikách toho o ní zapsáno také příliš mnoho není. Středobodem této události jsou Zbudovská blata a vzpoura sedláků, v jejichž čele stál Jakub Kubata.

První zmínka o Zbudově pochází už z 13. století. Poloha Zbudova přímo ve středu takzvaných blat jim dala také jméno: Zbudovská blata. Asi kilometr jihovýchodně od vsi stojí dnes pomník rychtáře Jakuba Kubaty. Legenda říká, že byl na tomto místě popraven v roce 1581 poté, co se postavil do čela vzpoury blatských sedláků proti hlubocké vrchnosti, konkrétně Adamovi z Hradce.

Zdejší sedláci totiž směli mnoho let využívat blata pro sebe, protože jim to umožňovala takzvaná královská privilegia. Spory začaly poté, co tento majetek přešel na Rožmberky, a ti chtěli Zbudovská blata pro sebe.

Hlubocký kníže Adam nechal proto několik sedláků, v čele se zbudovským rychtářem Jakubem Kubatou, popravit pro výstrahu na blatech poblíž Zbudova. Tak vzniklo rčení, že „Kubata dal hlavu za blata“. Kolem místa údajného popraviště protéká Bezdrevský potok, zvaný též Soudný potok. U něj jsou dodnes dva kameny označující místo skutečné popravy.

Legendy vyprávějí tento příběh, ale realita občas i něco jiného. Ve Zbudově prý nikdy nebyla rychta a nemohl tam tím pádem být ani rychtář. Také žádná oficiální životopisná data a zápisy o Jakubovi Kubatovi nejsou nikde k nalezení.

Při odhalení sochy vytesané na památku Jakuba Kubaty se u Zbudova v roce 1904 konal velký tábor lidu, na kterém se sešlo prý až 31 tisíc lidí. Vznik sochy inicioval František Miroslav Čapek, který se po první světové válce výrazně zasloužil o vznik nového mostu v jihočeských Doudlebech.

Spustit audio