Vzpomínková akce Pamatuj! se letos v Jindřichově Hradci přesouvá do virtuálního prostoru

9. březen 2021 15:48

Téměř 4000 mužů, žen a dětí, kteří v noci z 8. na 9. března 1944 zahynuli v plynových komorách koncentračního tábor v Osvětimi, si letos v Jindřichově Hradci připomenou virtuálně.

Původně chtěl židovské oběti nacistického režimu spolek Zikaron připomenout tradičním setkáním na náměstí Míru. Kvůli opatřením proti šíření koronaviru ho přesunul na facebook.

Shema Jisrael je jednou za tří písní, které v předchozích letech na náměstí Míru v Jindřichově Hradci zněly. Připomínaly tak 3 792 lidí, kteří zahynuli v noci z 8. na 9. března 1944 v plynových komorách koncentračního tábory Osvětim Březinka.

Kromě vyznání víry pravidelně sbory YMCA Jakoubek, Smetana, Chránový sbor Adama Michny a Zanoty zpívaly i Českou státní hymnu a Hatikvu - státní hymnu Izraele. Vždy 9.března:

„Části osazenstva takzvaného rodinného tábora, kterou tvořili terezínští vězni a byli zářijovými transporty v roce 1943 odvezeni do Osvětimi, v ten den vypršela lhůta takzvaného Sonderbehandlung, tedy mělo se jim dostat takzvaného zvláštního zacházení,“ vysvětluje Marta Leblová ze spolku Zikaron. To v praxi znamenalo, že tento tábor byl zlikvidován a takřka čtyři tisíce lidí, dospělých i dětí, skončilo v plynových komorách.

Kvůli pandemii koronaviru a přísným vládním opatřením se letos spolek Zikaron rozhodl setkání na náměstí Míru zrušit. Vzpomínku přesunul do virtuálního prostoru. Na facebooku YMCY Jindřichův Hradec (https://www.facebook.com/YMCA.Jindrichuv.Hradec)  si tak lidé budou moct nahrávky všech tři symbolických písní, které by jinak zněly historickým náměstím, poslechnout.

Celou reportáž Lucie Hochmanové si poslechněte online, nebo si ji stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

Spustit audio