Vzpomínka na skladatele Františka Maňase a osmdesátiny bicisty Miroslava Horáka

7. říjen 2021

Už sto let uplynulo od narození výborného skladatele Františka Maňase ze Sehradic. Jubileum oslavit nemůže, neboť už 17 let není mezi námi, ale jeho kvalitní tvorba nejen u dechových kapel stále žije. Mezi jeho skvosty patří Slovácká polka, kterou si můžete poslechnout v úvodu pořadu Dechovkovinky.

Václav Maňas mladší je synovcem Františka Maňase. Skladatel ze Zlína nedávno ukončil dlouholetou pedagogickou dráhu a věnuje se nadále komponování. Z nového alba, na kterém spojil svůj tvůrčí um s textařem Jaroslavem Salačem, jsme do pořadu vybrali valčík Stolistá růže.

V pátek 8. října se stane osmdesátníkem výborný bicista Miroslav Horák. Působil v Posádkové hudbě Tábor a dodnes vypomáhá mnoha dechovkám. Jako tympanista byl zván do Třeboňského lázeňského symfonického orchestru. Milému a veselému kolegovi posíláme po Posádkové hudbě Tábor pochod Ady Doška Jubilant a přejeme pevné zdraví a stále dobrou náladu.

Hudební vzpomínku na skladatele Františka Maňase i připomínku osmdesátin bicisty Miroslava Horáka přináší pořad Dechovkovinky. Také zve na několik akcí s dechovkami a představuje jednu novinku.

Spustit audio

Související