Vzpomínka na bývalého zpěváka Keramičky Pavla Hantáka

28. leden 2021

Smutná zpráva přišla 20. ledna od Keramičky. Ve věku pouhých 56 let zemřel její bývalý zpěvák a konferenciér Pavel Hanták.

Hlavním tématem Dechovkovinek bude vzpomínka na bývalého zpěváka Keramičky Pavla Hantáka, který nečekaně zemřel ve věku pouhých 56 let. Přidáme novinku z čerstvého alba moravské Lácaranky, z hloubi archivu vytáhneme jednu z perliček od letos osmdesátileté Budvarky a vše zakončíme majestátně hudbou Giuseppe Veridho, od jehož úmrtí uběhlo v těchto dnech 120 let.

Pavel Hanták se narodil 4. října 1964 v Praze. Na konzervatoři v Teplicích vystudoval hru na klarinet. Základní vojenskou službu absolvoval u Vojenského uměleckého souboru Tábor. Zůstal zde i po vojně a jako konferenciér, zpěvák, muzikant, autor scénářů a dramaturg tu působil až do zrušení souboru, což se stalo v roce 1991.

Zpěvák a konferenciér Pavel Hanták na snímku druhý zprava

O dva roky později nastoupil do Keramičky jako zpěvák a konferenciér. Během 18 let členství natočil 37 písní, z nichž tři otextoval. K těm autorským patří polka Já si jen tak zpívám. O hudbu se postaral Vladislav Suda, s Pavlem Hantákem stál u studiového mikrofonu Josef Dušek, poslechněte si ji také v online záznamu Dechovkovinek.

V roce 2000 založil Pavel Hanták netradiční bálový orchestr Šviháci. Byla to podsekce Keramičky určená k příležitostnému hraní v malých prostorách. Tento soubor vedl až do roku 2011, kdy kvůli pracovnímu vytížení ukončil veškeré hudební aktivity.

Z jeho práce si ho pamatujeme asi všichni, neboť byl jako mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu téměř denně na obrazovce i v tisku. Působil zde do roku 2016, pak strávil tři roky na celní správě, odkud odešel do civilu.

Rodina, kolegové a přátelé se s Pavlem Hantákem rozloučili 26. ledna na Vinohradském hřbitově.

Spustit audio