Vyzkoušejte vepřové ledvinky s kotletou. Na čas zabijaček vzpomínal Jaroslav Sapík

Šéfkuchař Jaroslav Sapík zažil se svým dědou mnohou zabijaček. Vždy si na ně vzpomene díky receptu na vepřové ledvinky s kotletou. Ambasador české kuchyně k nim v Klokočné u Prahy navíc připravil brambory se škvarky. Přesvědčte se sami, že recept stojí za to.

Vepřové ledvinky

2 vepřové ledvinky
1 cibule
3 stroužky česneku
1 lžíce sádla
1 lžička kmínu
1 lžička mleté papriky
500 ml vepřového vývaru
sůl, pepř

Postup:

Nejdříve si omyjeme a očistíme vepřové ledvinky. Následně je rozkrojíme na dva plátky a zevnitř vyřízneme močovody. Ledvinky nakrájíme na tenké nudličky a dáme spařit do vroucí vody na 1-2 minuty.

Vodu z ledvinek slijeme (dále ji nepoužíváme) a ledvinky si dáme stranou. Mezitím si připravíme základ omáčky.

V hrnci rozpálíme 1 velkou lžíci sádla a na ní necháme chvilku zpěnit a popraskat lžičku kmínu. Potom přihodíme na kostičky nakrájenou cibuli a restujeme dotmava. Přihodíme na plátky nakrájené 3 stroužky česneku, přidáme lžíci mleté papriky, zarestujeme a nakonec zalijeme vepřovým vývarem.

Vývar zredukujeme, čímž vznikne tmavá omáčka, do které nakonec vhodíme spařené ledvinky a případně dochutíme solí a pepřem.

Vepřové kotlety s tymiánem

2 vepřové kotlety
2 stroužky česneku
sůl
pepř
2 snítky tymiánu
1 lžíce sádla

Patrik Rozehnal a Jaroslav Sapík

Postup:

Vepřové kotlety si nakrojíme na stranách, kde jsou blány, aby se při smažení nekroutily. Kotlety z obou stran nasolíme a opepříme.

Dva stroužky česneku si rozdrtíme plochou nože, nakrájíme nadrobno a nakonec utřeme se solí. Touto česnekovou pastou potřeme kotlety z obou stran.

Kotlety opečeme z obou stran na sádle spolu se snítkami tymiánu na barvu. Případně můžeme nechat dojít v troubě při 180 stupních.

Brambory se škvarky

hrst vepřových škvarků
1 lžíce sádla
3 velké brambory
sůl
1 lžička kmínu
snítka petrželové natě

Kotlety opečeme z obou stran na sádle spolu se snítkami tymiánu na barvu. Případně můžeme nechat dojít v troubě při 180 stupních

Postup:

Nejdříve si předem uvaříme brambory ve slupce, necháme zchladnout a pak je nakrájíme i se slupkou na větší měsíčky.

Na pánvi si rozpálíme sádlo se lžičkou kmínu, přihodíme na něj pokrájené vepřové škvarky a na ně nakrájené brambory. Restujeme do lehce nazlátlé barvy.

Dochutíme solí a natrhanými lístky petrželové natě.

Jaroslav Sapík

Je ambasadorem české kuchyně. Narodil se roku 1952 do řeznické rodiny, která spravovala hostinec na Ořešíně u Brna. Patří do sedmé generace hostinských. Jeho rodina se řemeslu věnuje už od 17. století a působila hlavně na jižní Moravě, v Čechách, Bavorsku, Vídni, Tyrolsku a také u předních šlechtických rodů.

Se svou ženou se poznal po návratu z vojny v hotelu Ambassador. Po svatbě spolu pracovali na Martinově boudě v Krkonoších. Mají spolu dvě děti – Pavla a Lenku. Oba pracují v gastronomii. Oblíbenou surovinou Jaroslava Sapíka jsou zvěřina, raci, bylinky všeho druhu a český med. Váží si každého zákazníka, který přijde do jeho hostince a snaží se mu dát to nejlepší.