Vyvýšený záhon ozdobí zahradu a je praktický. Podívejte se, jak ho vyrobil rozhlasový redaktor

5. květen 2017

Pokud chcete šetřit svá záda při pletí záhonu, doporučuje vyrobit si jeho vyvýšenou formu. Podobně jako to udělal redaktor z Centra zpravodajství Martin Pokorný. Stačilo mu pár dřevěných prken, pila, sekyra, hoblík a mohl se pustit do práce.

Využil odřezky z kmenů z pily. „Na oblé straně jsem musel starým pořízem odstranit kůru, aby na tom nehnila nebo aby tam nelezli brouci. Prkno je z jedné strany kompletně od oblouku a na druhé straně rovné. Kraje jsem sekyrkou stesal do rovinky, abych mohl dát prkna k sobě,“ popisuje.

Kratší strana vyvýšeného záhonu měří přes metr, delší strana přes dva metry. Záhon má tedy tvar obdélníku, do výšky jej tvoří tři prkna postavená na sobě.

Martin Pokorný chtěl původně vytvořit vyvýšený záhon skládací. Má totiž rád, když se věci dají snadno rozložit, odvézt a zase složit jinde. Takto už si vlastnoručně vyrobil postel i knihovnu a při stěhování se mu to velmi hodilo.

U záhonu však narazil na problém. „Při skládání jsme přišli na to, že by nebyl ostrý roh, ale koukaly by z toho kusy prken, přesahy. Jenže kolem toho se nedá projet se sekačkou a naši chtějí mít zahradu hezkou. Tak abych to nekomplikoval, rozhodl jsem se vyslyšet přání zadavatele a udělám to tak, že v rohu bude sloupek ze dřeva, do kterého se potom prkna našroubují,“ vysvětluje.

Vyvýšené záhony má rád také zahradník Pavel Chlouba, kterého znáte z pořadu Zelené světy. „Je to vynikající věc na zahradě. Zaprvé jsou hezké a za druhé nesmírně praktické. Jsou komfortní zvláště pro starší lidi, pro které už je ohýbání těžší,“ říká.

Vyvýšený záhon, který vyrobil redaktor Centra zpravodajství Martin Pokorný
Vyvýšený záhon, který vyrobil redaktor Centra zpravodajství Martin Pokorný
Spustit audio