Vytištěná socha plukovníka Švece v Jindřichově Hradci se stala terčem kritiky

22. květen 2019 15:35

Členové jindřichohradecké iniciativy Je to i tvoje město kritizují sochu plukovníka Švece vytištěnou na 3D tiskárně. Podle sochaře Filipa Hausera vytištěná plastika porušuje autorská práva sochaře Otto Birmy a byla předražená.

Sochu nechalo město pomocí 3D tisku zhotovit podle sádrového modelu pomníku, který je v depozitáři Muzea Jindřichohradecka. Socha tím podle Filipa Hausera přišla o detaily. Navíc není jasné, jestli s podobným rozmnožováním autor nebo správce jeho pozůstalosti souhlasil.

Do Jindřichova Hradce se vrátila socha plukovníka Švece. Vytiskli ji na 3D tiskárně

Socha plukovníka Švece v Jindřichově Hradci

U příležitosti oslav 100 let od vzniku Československa se do Jindřichova Hradec vrátila socha plukovníka Švece. Ten se proslavil jako legionář v bitvě u Zborova.

Ředitel Muzea Jindřichohradecka Jaroslav Pikal k tomu řekl, že model sochy se dostal do muzea ve 20. letech minulého století a chybí k němu podrobná dokumentace, jak lze s modelem nakládat. Třímetrový originál z pískovce se nedochoval a chybí i jeho detailní popis.

Iniciativa Je to i tvoje město kritizuje také cenu sochy vytištěné z plastu v porovnání s její životností. Naopak Národní památkový ústav s postupem města při návratu památníku problém nemá.

Spustit audio

Související