Výstaviště České Budějovice letos zrušilo kvůli koronaviru většinu akcí včetně agrosalonu Země živitelka, skončí tak ve ztrátě

24. září 2020 08:00

Čas získaný zrušením výstav se snaží Výstaviště využít jinak. Podle předsedy představenstva výstaviště Mojmíra Severina zahájila stavební firma demolici restaurace Rybářská bašta a příští týden následuje demolice gastroprovozu Klas. Místo nich vyrostou dvě nové stavby. 

Práce jsou součástí modernizace, která zahrne přestavbu pavilonů Z či R s finančními náklady 200 milionů korun.

„Technický stav objektů už byl po potřeby gastra dlouhodobě nevyhovující a byl to i jeden z rychlých kroků, kdy jsme mohli využít času, který jsme ne úplně dobrovolně pro tyto aktivity získali," řekl Severin s poukazem na akce zrušené v souvislosti s koronavirem.

Čtěte také

Pavilon Z přestaví firma na výstavní a kongresové centrum. Kapacita bude 1200 lidí. Zázemí pavilonu chce stát využít při českém předsednictví EU v roce 2022. Práce mají skončit do léta 2021. Pavilon Z otevře výstaviště na příštím ročníku agrosalonu Země živitelka. Budou v něm nové technologie a bude možné ho využít i na plesy či konference.

„Promění se vnější kabát i vnitřní architektonická dispozice. Půdorys zůstane stejný," řekl Severin. Firma chystá také tendr na novou kanalizaci v areálu. Výstaviště rovněž předělá pavilony R1, R2 a R3. V dlouhodobém plánu je nová výstavní hala na půdorysu bývalého amfiteátru. Vzniknou i nové venkovní plochy.

Největší akcí je agrosalon Země živitelka, loni přilákal 123 017 platících návštěvníků, odborníků a hostů.

Letos byla akce kvůli koronaviru zrušená, ztráta v tržbách bude přes 50 milionů korun. Výstaviště letos zrušilo také většinu ostatních akcí. Nově zavedlo vstupní turnikety, které dokážou počítat návštěvníky. Poprvé je vyzkoušelo v září při podzimních trzích. Zatím chystá prosincový rybářský veletrh, na říjnovou výstavu psů ale návštěvníci nemohou, jak vyplývá z webu.

Výpadek tržeb

Kvůli dopadům pandemie koronaviru má firma výpadky tržeb, klesly jí ale také náklady. Větší část zaměstnanců čerpá podporu z vládního programu Antivirus.

„Situace je pro nás dlouhodobě neudržitelná. To období trvá dlouho a my ty lidi musíme motivovat," řekl předseda představenstva Mojmír Severin.

Podle loňských informací chce výstaviště do osmi let vybudovat novou vstupní bránu i vjezd a postavit parkoviště až pro 800 aut. Investice nepřesáhne 300 milionů korun, asi 30 procent nákladů chtěla firma krýt ze svých zdrojů, zbytek z bankovního úvěru, uvedl dříve Severin.

Společnost již loni zbourala pavilony E a F. Areál výstaviště zabírá 25 hektarů, výstavní plocha pavilonů je 6000 metrů čtverečních.

Výstaviště se loni dostalo do zisku po zdanění 1,2 milionu korun, předloni vykázalo ztrátu 3,3 milionu. Tržby mu loni meziročně stouply o čtyři procenta na 78,9 milionu korun, vyplývá z výroční zprávy. Zakladatelem Výstaviště, které zaměstnává asi 40 lidí, je Pozemkový fond ČR. Jediným akcionářem je Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond.

autor: Zdeněk Zajíček | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související