Výstava v ZOO Dvůr Králové ukazuje úděl afrických žen

1. srpen 2013

V sobotu 3. srpna 2013 bude v ZOO Dvůr Králové za účasti autorky Lenky Klicperové a velvyslance ČR v Etiopii Marka Libřického zahájena nová výstava fotografií Úděl africké ženy.

Téměř tři desítky snímků ukazují nelehké osudy a postavení žen v různých zemích Afriky.

Fotografie dokumentují například ženskou obřízku v Keni, životy žen v uprchlických táborech, příběhy žen z oblastí, kde je válka či kde se musí denně bojovat o přežití.

"V mnoha zemích je velmi kruté narodit se jako žena. Vedle těžkých životních podmínek jsou ženy navíc spoutány tradicemi, které jim znemožňují každou snahu o lepší život. Například v Čadu dívky provdávají za peníze jako druh zboží už v 10 nebo 12 letech. V Keni, pokud se dívka chce vyhnout obřízce, musí utéci, ale její kmen už ji nikdy nevezme zpět. V Kongu zase znásilněnou ženu často manžel vyžene i s jejich dětmi," uvádí příklady Lenka Klicperová.

Výstava bude zahájena v sobotu 3. srpna 2013 ve 13 hodin ve výstavní síni nad zooshopem v ZOO Dvůr Králové.

Slavnostního otevření se ujme velvyslanec České republiky v Etiopii Marek Libřický. Následovat bude komentovaná prohlídka fotografií, při níž Lenka Klicperová představí osudy portrétovaných žen a bude vyprávět o svých cestách do Afriky.

„Lidé jsou pochopitelně zvyklí chodit se do ZOO dívat na zvířata. Jako ZOO zaměřená na Afriku však chceme přispět k tomu, aby naši návštěvníci poznali víc i život černého kontinentu. Proto nás velice těší, že můžeme v našich prostorách uvítat výstavu Lenky Klicperové o afrických ženách. Jejich osudy jsou mnohdy tíživé a připomínají nám, že bez pomoci africkým lidem není možné ochránit ani nádhernou africkou přírodu," říká ředitel ZOO Dvůr Králové Přemysl Rabas.

Lenka Klicperová: Úděl africké ženy

Na světě žije v extrémní chudobě zhruba miliarda lidí, přičemž více než polovina z nich jsou ženy. Právě ženy jsou ve většině rozvojových zemí těmi, kdo se stará o obživu, vzdělání a výchovu dětí.

Navíc ženy ve velké většině obdělávají půdu, chodí pro vodu, sbírají dřevo, starají se o domácnost. V mnoha afrických zemích přitom nemají ženy právo vlastnit půdu, mají omezený přístup ke vzdělání a zdravotní péči, jsou prodávány a zneužívány bez možnosti pomoci, nemohou se účastnit práce sociálních a politických institucí apod. Navíc každá třetí žena se za svůj život stane obětí sexuálního násilí.

„Na výstavě budou k vidění i snímky žen ze zemí, v kterých ZOO Dvůr Králové spolupracuje na ochraně přírody, například z Keni a Tanzánie. Osobně asi nejraději vzpomínám na focení u keňského kmene Samburů, kde jsme s kolegyní natáčely dokument o ženské obřízce. Mezi námi a Samburkami vzniklo zvláštní spojenectví, snad i přátelství. Všechny ženy ve vesnici byly obřezané a žádná z nich by obřízku nepodstoupila dobrovolně, kdyby si mohla vybrat. Jenže je k tomu tlačí starší (muži), kteří lpí na dodržování tradic. Ženy přesto doufají, že se jednou krutou tradici podaří zlomit a obřízku budou dělat třeba jen symbolicky, jako připomínku starých rituálů," říká o práci na jednom z témat Lenka Klicperová.

Výtavu připravilo občanské sdružení Femisphera díky podpoře České rozvojové agentury a ve spolupráci se ZOO Dvůr Králové. Ve výstavní síni ZOO Dvůr Králové nad Labem bude umístěna od 3. do 31. srpna 2013.

Femisphera je občanské sdružení lidí, kterým není lhostejný svět žen ve třetím světě.Cílem je dokumentovat prostřednictvím publicistické činnosti, fotografie a filmu problematiku života obyvatel třetího světa s důrazem na ženská témata. Naším úkolem je být na místech, kde média mohou díky své síle pomoci. Chceme prostřednictvím článků, rozhovorů, fotografických výstav, přednášek či filmu informovat veřejnost a motivovat ji k účelné pomoci. Členkami a členy Femisphery jsou novinářky, novináři anebo nadšenci, kteří jsou ochotni věnovat svůj čas a energii i někomu jinému než sobě.

Autorka výstavy:
Lenka Klicperová - novinářka a fotografka, šéfredaktorka časopisu Lidé a Země, místopředsedkyně o.s. Femisphera. Navštívila řadu afrických zemí, pracovala například v Angole, Namibii, Nigérii, Tanzánii, Keni, Etiopii, v Mali, Burkině Faso, Iráku, Afghánistánu, Demokratické republice Kongo, Čadu, Albánii či Nigeru. Zaměřuje se na dokumentování života domorodých etnik, žen a dětí. V poslední době pracovala v Etiopii u kmene Surma, s Dogony v Mali nebo se Sambury v Keni a v Ugandě dokumentovala příběhy dětských vojáků. V roce 2008 získala čestné uznání v prestižní soutěži Czech Press Photo. Kromě domovského magazínu publikuje i v jiných médiích, spolupracuje s Českou televizí. Je spoluautorkou dokumentárních filmů Slzy Konga a Latim-Obřezané. Věnuje se také přednáškové činnosti.

Lenka Klicperová: Úděl africké ženy

Zvětšit mapu
autor: JMys
Spustit audio