Výstava v ústeckém muzeu představuje Schichtovu epopej. Odkaz německých průmyslníků v českých zemích

25. leden 2019
Česko – země neznámá

Muzeum města Ústí nad Labem vystavuje podstatnou část tak zvané Schichtovy epopeje. Jde o soubor obrazů z dějin českých zemí – od slovanských věrozvěstů až po příjezd prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka do Prahy v roce 1918, který je odkazem továrnické rodiny Schichtů z Ústí nad Labem. Tu proslavilo mýdlo s jelenem a krém Elida.

Rod Schichtů prošel obvyklým procesem rodící se průmyslnické vrstvy. Sedlák a řezník Georg Schicht z Rynoltic na Liberecku požádal o povolení k živnosti výroby mýdla. 6. července 1848 povolení dostal, a to se stalo základem pozdějšího celoevropského koncernu. Jméno Schicht patřilo ve své době vedle jmen Baťa či Škoda.

Jeden z Georgových čtyř synů, Johann, přišel v roce 1873 s nápadem založit mydlárnu a svíčkárnu v Ústí nad Labem. Řeka Labe i fungující železnice byly výhodné pro dopravu surovin i výrobků. Ale až v roce 1882 se podařilo tento záměr naplnit.

Schichtové byli schopní, přáli moderním technologiím a jejich marketing byl na tehdejší dobu obdivuhodný. V roce 1927 vyjelo ze závodu 30 tisíc vagónů se zbožím. Připomeňme alespoň pár jejich názvů – mýdlo s jelenem, krém Elida či tuk Ceres.

Vznik Schichtovy epopeje

Rod Schichtů byl sice německý, ale byli to obyvatelé českých zemí, kteří vnímali zdejší historii a prokazovali i loajalitu k nově vzniklé Československé republice. K 10. výročí jejího vzniku nechal jmenovec „otce zakladatele“ Georg Schicht vymalovat sérii obrazů z dějin českých zemí. Práce zahájil už v roce 1925 Emanuel Boháč, později byl ke spolupráci přizván Richard von Marientroy. Ten podle kurátora výstavy Martina Krska působil později v Anglii a portrétoval údajně i krále Jiřího VI. a královnu Alžbětu II.

Do roku 1928 byly všechny obrazy hotové. Plátna zobrazovala velké události i osobnosti českých dějin. Nechybějí Jan Amos Komenský, Mistr Jan Hus, Karel IV., bitva na Bílé hoře nebo obrana pražského mostu před Švédy a další. Například obraz nazvaný Příjezd T. G. Masaryka do Prahy byl mnohokrát publikovaný, aniž by se vědělo, odkud vlastně pochází.  Firma Schicht vydala reprodukce i jako školní obrazy pro výuku dějepisu, samozřejmě s adresným věnováním. Obrazy byly reprodukovány i jako pohlednice, které se vkládaly do výrobků firmy Schicht.

A právě podle školních obrazů a pohlednic je zřejmé, že sedm původních olejomaleb chybí. Ústečtí muzejníci vydali proto výzvu, že budou vděčni za každou zmínku o ztracených obrazech Schichtovy epopeje, natožpak kdyby se povedlo chybějící díla někde objevit.

Koncepce výstavy

Kromě 15 originálních obrazů zahrnuje výstava i ukázky výrobků, části strojního vybavení továrny, školní obrazy, pohlednice i zbytky tiskařských desek. Velkou část tvoří také dobové reklamní předměty, včetně filmové reklamy. Z prvního českého zvukového filmu promlouvá Georg Schicht s vizí, že právě zvukový film se stane významným nosičem pro reklamu. Na výstavě uvidíte jak tyto dobové reklamní snímky, tak fotografie dalších aktivit.

Například památný je Schichtův let v roce 1914 dotovaný cenou 100 tisíc rakouských korun. Letělo se z Vídně přes Prahu, Litoměřice, Terezín, Brno a Budapešť zpátky do Vídně. Pro reklamu kosmetické značky Elida v roce 1920 byly vypouštěny balony ve tvaru písmen.

Pro reklamu krému Elida vznikla také busta krásné dívky se šátkem na hlavě.

 Muzeum města Ústí n.L.- PF2019

A o smyslu pro humor ústeckých muzejníků svědčí i to, že na letošní „péefko“ použili právě tuto bustu. A pak také fotografie, na kterých se pod šátečkem vystřídali všichni pracovníci muzea – ať už slečny a paní nebo více či méně „ovousení“ pánové.

Výstava Schichtova epopej potrvá v Muzeu města Ústí nad Labem do 30. června 2019.

http://www.muzeumusti.cz

Spustit audio