Výstava Hobby nabízí vše pro kutily a zahrádkáře. Vědci tu ukazují, jak vzniká kompost

10. květen 2018 09:30

Výstaviště v Českých Budějovicích hostí do neděle 13. května výstavu pro zahrádkáře a kutily. Kromě sazenic a nářadí do dílny si z Hobby můžou návštěvníci odnést i cenné rady. Například od včelařů, zástupců Cechu malířů, lakýrníků a tapetářů a dokonce i vědců.

Kousek od hlavní brány výstaviště se návštěvníci mohou podívat třeba na to, jak vzniká kompost. „Máme tady čtyři kádě, ve kterých ukazujeme zrací proces té organické hmoty. V první kádi vidíme trávu, drobné větvičky, hlízy brambor a podobně. Když si sáhnete hlouběji, tak je tam už pěkná teplota, kolem padesáti stupňů. Potom přecházíme k druhé kádi, kde už vzniká tmavá organická hmota,“ ukazuje Václav Kryštůfek z Biologického centra Akademie věd.

Rozhodně by podle něj lidé neměli dávat na kompost plasty, kameny, kosti, popel nebo železo.

„V malých kompostérech je důležité organickou hmotu nakrájet na drobnější částice, aby to organismy lépe rozložily. Dále je důležité nedávat je na přímé slunce, protože tam potom může být až 80 stupňů, a to samozřejmě organismy, které se podílí na rozkladu organické hmoty, nepřežijí,“ dodává Václav Kryštůfek.

Lidé, kteří se u expozice Biologického centra Akademie věd zastaví, si také mohou domů zdarma odnést tašku kompotu.

Jarní výstava Hobby trvá do neděle. Na výstavišti se představuje 300 vystavovatelů, kteří nabízí potřeby pro kutily a zahrádkáře i inspiraci pro volný čas.

Letošní novinkou je například dětský koutek. Návštěvníci můžou sledovat i práci uměleckého řezbáře nebo zvolí kutila roku.

autor: hoch
Spustit audio