Vyšší ceny, ale lepší služby – to jsou servisy v Rakousku

25. srpen 2012

Porucha auta při cestě na dovolenou je pro řadu z nás pohroma, navíc když k ní dojde jen pár kilometrů od českých hranic. Zjišťovali jsme proto, jak je to s opravami aut v Rakousku.

Hodinová sazba za opravu auta v Česku je přibližně 400 až 1.000 korun na hodinu, v Rakousku je to 500 až 1.300 korun. Petr Bláha z autoservisu v Českých Budějovicích vzdáleném třicet kilometrů od rakouských hranic radí neotálet s opravou, a pokud je to možné, opravit auto ještě v Česku. „V Rakousku je cena práce více ceněna, takže je to tam dražší. Navíc i náhradní díly jsou dražší. Naopak bych řekl, že Rakušané si jezdí nechat opravit auto do Česka,“ říká.

Zdeněk Šedivý, majitel autoservisu v rakouském Freistadtu vzdáleném dvacet kilometrů od česko-rakouských hranic, říká, že Češi nevyužívají služeb rakouských autoservisů. Bojí se cen, ale prý neoprávněně.

„Ceny jsou srovnatelné jako v Česku, jde jen o to nebát se zeptat. Tady se dělají předběžné odhady, takže si majitel může jednoduše srovnat cenu u nás a v Rakousku. Co se týká náhradních dílů, v Česku se velmi často používají neoriginální náhradní díly, ale řekněte sami, jestli byste si dali například do brzd nebo do řízení nějakou součástku, u které si nemůžete být jisti její kvalitou,“ dodává Šedivý.

Slova majitele rakouského autoservisu částečně potvrzuje i Petr Šimek z Českých Budějovic. „Kolega se značkovým prémiovým vozem německé výroby jezdil raději do rakouského servisu, protože cena byla o málo vyšší, ale úroveň služeb nesrovnatelná,“ uzavírá.

Autoservisů na české i rakouské straně je dostatek, ale nemusí mít na akutní opravu zrovna čas a prostor. Předejděte proto komplikacím a dejte své auto před cestou zkontrolovat odborníkům.

ÚAMK Turistické informace v seriálu Autem po Evropě připravujeme ve spolupráci s ÚAMK.
autor: pfr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.