Vyslovit ř je pořádná dřina. Cizinci se na Jihočeské univerzitě učí česky

8. září 2016

Desítky cizinců z různých zemí světa se přijely učit češtinu do Českých Budějovic. Část z nich slyší český jazyk úplně poprvé, jiní už zvládají základní konverzaci. Letní škola slovanských studií na Jihočeské univerzitě letos přilákala lidi z Rumunska, Francie, Moskvy nebo Číny.

Někteří se výukou češtiny vrací ke kořenům svých předků, jiní tu mají životní partnery nebo chtějí poznat místní kulturu.

„Největší problém cizincům pořád dělají ty naše speciální české hlásky, především výslovnost ř. V letošním roce jsem ale zaznamenala i potíže s výslovností l,“ říká ředitelka Letní školy slovanských studií Bohumila Junková.

To, že vyslovit hlásky r a ř není vůbec snadné, potvrzuje studentka z Německa. „Je to strašné, protože u nás to nemáme. Potřebovala jsem hodně času, abych se to naučila,“ říká a s úsměvem dodává, že řízek si naštěstí v restauraci objednat nepotřebuje, protože ho nemá ráda.

Česky se na univerzitě učí i Číňanka, která nyní žije v Českém Krumlově. „Dělám to proto, že tady mám rodinu. Jinak by mě v životě nenapadlo, že se budu učit česky. Pro mě je čeština strašně těžká, jenže mám dítě a chtěla bych, aby žilo normálně mezi českými dětmi,“ vysvětluje. Nejtěžší je podle ní gramatika, především skloňování slov.

Na účastníky Letní školy slovanských studií čekají kromě výuky v učebně také výlety po Čechách. Byli už například na zámku Hluboká, v Třeboni, Terčině údolí u Nových Hradů i v Praze.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio