Výsledky handicapovaných sportovců z jihu Čech potvrzují jejich vynikající formu

12. červenec 2012

Handicapovaný vzpěrač Martin Biháry, který reprezentuje 1. centrum zdravotně postižených jižních Čech, obhájil titul mistra světa v novém rekordu. V kategorii do 82,5 kilogramů na šampionátu v benchpressu v americkém Orlandu zvedl 195 kilogramů.

Ve Spojených státech byl s Martinem i jeho trenér z centra zdravotně postižených v Českých Budějovicích Jiří Smékal, který Českému rozhlasu krátce po návratu řekl: „Hned v prvním pokusu dal 195 kilogramů a tím zase posunul o 2,5 kilogramu světový rekord. Pro jeho soupeře to byl šok. Rusové a především Íránci se na nás připravovali a tím jsme je srazili do kolen. Už se nám to doma několikrát podařilo, ale venku je jiná atmosféra i rozhodčí. Vše se nám podařilo ustát a jsme rádi, že máme zlatou medaili doma.“

Benchpress zrakově postižených na paralympiádě bohužel není, takže Martin Biháry, přesto že je světovým šampionem a rekordmanem, do Londýna nejede.

Medaili by chtěl z paralympiády v Londýně, která začíná 29. srpna, přivézt handicapovaný plavec z Jankova u Českých Budějovic Arnošt Petráček. Čeká ho tam hned několik závodů.

Na otevřeném Mistrovství Německa zdravotně postižených plavců vytvořil Arnošt Petráček další rekordy. Konkurence přitom byla velká, do Berlína se sjeli na poslední závod, kde bylo možné plnit limity na paralympiádu, závodníci z celého světa. V disciplině motýlek útočil na svůj vlastní světový rekord, ten nakonec odolal.

V další disciplině ale pokořil Arnošt Petráček evropský rekord hned dvakrát: „V rozplavbě na 50 metrů znak, což je má druhá hlavní disciplína po motýlku, se mi podařilo udělat evropský rekord 46,19 sekundy. V A-finále jsem rekord ještě překonal časem 45,8 sekundy. Dvakrát se mi tak podařilo překonat evropský rekord.“

Spustit audio