Vyšla Kuchařka pro báječné tchyně, vyzkoušejte z ní třeba perníkový štrůdl

3. listopad 2016

Před svatbou své dcery začala Helena Chvátalová sepisovat recepty. Tak vznikl nápad na Kuchařku pro báječné tchyně, kterou vydalo nakladatelství Smart Press. Autorka ji podle svých slov píše pro ženy, které se v den svatby svého dítěte staly tchyněmi.

V úvodu prozrazuje i své zkušenosti s novou životní rolí. „Naučila jsem se plně respektovat, že do některých věcí mi prostě nic není, že je nemůžu a ani nemám ovlivňovat a je zbytečné si s nimi dělat starosti. Věřte, milé maminky, které se stáváte i tchýněmi, pustit od sebe věci, které nemůžeme ovlivnit, je nesmírně osvobozující. A překvapeně zjišťuji, že čím méně radím, komentuji, neřkuli kritizuji, tím častěji se mě „mladí“ přijdou zeptat na můj názor,“ píše.

Kuchařka je rozdělená do deseti kapitol. Ty nabízejí například recepty na svatební pečení, koláče a řezy, štrůdly, polévky, rychlé večeře nebo narozeninové dorty. Autorka vybrala především sladké pochutiny, protože muži mají sladké rádi.


Perníkový štrůdl

Suroviny na dvě nohavice:
300 gramů hladké mouky
100 gramů moučkového cukru
2 celá vejce
2 lžíce medu
necelá polovina prášku do pečiva
1 rovná čajová lžička perníkového koření (nebo je možné místo prášku do pečiva a koření dát zhruba třetinu prášku do perníku)
povidla
80-100 gramů jader vlašských ořechů
žloutek a lžíce vody na potření

Ze všech surovin kromě povidel a ořechů vypracujeme večer těsto, které necháme přes noc odpočinout. Ráno je rozdělíme na dvě poloviny, z každé vyválíme plát.

Pláty potřeme švestkovými povidly (pokud jsou tuhá, rozředíme je lžící rumu nebo vody) a poklademe půlkami ořechových jader. Zavineme jako štrůdl a pečeme při 170-180 stupních asi 25-30 minut.

Ihned po upečení horký štrůdl potřeme žloutkem rozmíchaným se lžící vlažné vody. Případně ho můžeme potřít ještě před pečením.

Všechny články k pořadu Dámská jízda najdete ZDE.

Spustit audio