Vyšebrodští mniši vrací většinu svých lesů. Přikázal jim to soud

10. červenec 2019 10:10

Cisterciáci z Vyššího Brodu na základě rozhodnutí soudu přišli o většinu svých lesů. Obnova kláštera, do které investovali desítky miliónů korun, je kvůli tomu v ohrožení.

O majetek přišli za druhé světové války, po únoru 1948 a teď znovu třicet let po sametové revoluci. Cisterciáci z Vyššího Brodu státnímu podniku Lesy České republiky předali dva tisíce sto hektarů lesů, které nabyli na základě církevních restitucí. Přikázal jim to Vrchní soud v Praze.

Státní podnik Lesy České republiky v obžalobě uvádí, že místní cisterciáci za války kolaborovali s nacistickým režimem. „Vrchní soud v Praze nárok Cisterciáků neuznal, protože jim stát pozemky podle nových skutečností zabral na základě Benešových dekretů,“ řekla mluvčí soudu Simona Heranová.

Státní podnik Lesy České republiky rozhodnutí vítá. Uvedl to v písemném prohlášení pro Český rozhlas. Cisterciáci podali dovolání k Nejvyššímu soudu a podle Justina Berky jsou i připraveni obrátit se na Ústavní soud.

Starosta Vyššího Brodu Milan Zálešák za hnutí STAN rozhodnutí považuje za velmi nešťastné. Klášter mnoha lidem ve městě dává práci.

V posledních dvou letech se cisterciáci mohli konečně pustit do obnovy svého zchátralého areálu. Například na hospodářské budově opravují rozpadlé střechy. Další naplánované rekonstrukce za bezmála 150 miliónů korun teď ale musí zastavit. Podle převora kláštera Justina Berky na ně nebudou mít peníze.

Spustit audio

Související