Výrok šéfa komunistů Filipa o vepřínu v Letech vyvolal kritiku

19. srpen 2019

„Připomínám všem, kteří se rozčilují nad stále zvyšující se cenou vepřového masa, že vláda ČR vedená B. Sobotkou vykoupila vysoce efektivní podnik v Letech za půl miliardy a uzavřela ho bez náhrady a snížila tak produkci českého vepřového pod 30% naší spotřeby, to byl zločin,“ uvedl na twitteru šéf KSČM a místopředseda sněmovny Vojtěch Filip. Tématu se věnovala Iveta Demeterová.

Předseda komunistů ale ve svém prohlášení nezmínil, že na místě vepřína fungoval za II. světové války, v době protektorátu Čechy a Morava, kárný pracovní tábor, který se později změnil na tábor sběrný a následně tzv. cikánský.

Ředitel Svazu chovatelů prasat Jan Stibal pro ČTK uvedl, že vzrůstající cenu masa v Česku nezavinilo zavření vepřína v Letech u Písku, ale světový růst cen kvůli výskytu afrického moru prasat v Číně.

Holocaust Romů – stále neznámé téma

Výrok Vojtěcha Filipa kritizují také sociální demokraté – označili jej za odporný nebo poslanec za TOP 09 Karel Schwarzenberg. Za znepokojivé považuje prohlášení ředitelka Muzea romské kultury v Brně Jana Horváthová:

„Je to velmi nevhodné vyjádření a od politika takové úrovně, jako je místopředseda Poslanecké sněmovny, je to opravdu ostuda.

Z historického hlediska vídáme častěji od vysokých politiků, že ve věci holocaustu Romů a Sinthů jsou v zajetí nonsensu a šíří jej dál. To je samozřejmě velice nebezpečné. Proto také Muzeum romské kultury se proti prohlášení ohradilo. Pan Filip je se svými názory vedle, jeho tvrzení jsou lživá a nepodložená a vytváří jimi negativní veřejné mínění.“

Podle Horváthové se ve školách o romském holocaustu dostatečně nevyučuje:

Vepřín, který stál na místě tábora, v dubnu převzalo Muzeum romské kultury, které dostalo od státu 111 milionů korun na jeho demolici a archeologický průzkum.

„Pořád je to neznámé téma. Pořád je to téma vytěsněné. My jako Muzeum romské kultury a jako správci dvou budoucích památníků holocaustu Romů a Sinthů toto samozřejmě musíme bedlivě sledovat a mít na zřeteli, jak se situace od konce II. světové války vyvíjela. Romové, kteří přežili rasovou genocidu a vrátili se z koncentračních táborů o svém utrpení víceméně mlčeli, protože společnost to příliš nezajímalo.“

V současné době Muzeum romské kultury intenzivně pracuje na dokončení podmínek architektonické soutěže pro vybudování památníku v Letech u Písku.

„Nejspíše na přelomu září a října by měla být tato soutěž vyhlášena, vítěz by mohl být znám na jaře příštího roku. Poté by měla proběhnout demolice areálu bývalého vepřína, která by měla být realizována do konce roku a poté by se mělo přejít ke stavbě památníku, který by měl být otevřen veřejnosti v roce 2023. Výstavbu památníku by měla hradit norské fondy, o tom se v současné době jedná.“

autor: ide
Spustit audio