Výrobky karlovarské sklárny Moser znají po celém světě. Pije z nich britská královna i Elton John

13. listopad 2021

Karlovy Vary na západě Čech jsou známé nejenom jako vyhlášené lázně, ale i jako město skla. Nachází se v něm světoznámá sklárna Moser. Pro zájemce tam pořádají oblíbené prohlídky sklářské hutě. A kromě toho je možné navštívit i místní muzeum, které mapuje historii slavné sklárny a představuje nejstarší tvorbu i současné kolekce.

Historie firmy Moser se začala psát už v roce 1857, kdy rytec a obchodník Ludwig Moser založil firmu na zpracování skla. Ve Dvorech u Karlových Varů později postavil sklárnu, kde se od prvopočátku až do dnešních dnů zpracovává křišťálové sklo výhradně ručně.

A právě díky ruční práci sklářských mistrů je každá moserovská číše, váza nebo jiný výrobek skutečným originálem. Křišťálové produkty sklárny Moser nechybí na královských svatbách ani setkáních vrcholných představitelů politického života a jsou vyhledávané lidmi s vytříbeným vkusem.

Říká se, že z křišťálu Moser chutná i voda lépe. Sklárna produkuje totiž výhradně bezolovnatý křišťál, šetrný jak k životnímu prostředí, tak k zdraví sklářů i zákazníků. Na rozdíl od olovnatého skla a strojové výroby mají výrobky krásně ostré hrany a nádherný lom světla. Přísně střežené receptury, odvozené od složení drahých kamenů, zajišťují Moseru nenapodobitelnou škálu kouzelných barev.

Sochy před sklárnou jsou vytvořeny z ručně foukaných a broušených koulí

Až to epidemická situace dovolí, nenechte si ujít prohlídku tradiční sklářské huti. Vidět zblízka celý proces foukání, tvarování nebo rytí skla je neopakovatelným zážitkem. Muzeum sklárny je pro návštěvníky otevřené od pondělí do soboty, od 9 do 16 hodin.

Spustit audio