Vyrážíte na běžky? Počítejte s tím, že stopy mohou být poškozené kvůli těžbě dřeva

28. leden 2017

Poškozené běžkařské stopy mohou překvapit milovníky běžeckého lyžování kdekoliv v republice. V lesích, které jsou hospodářské, se totiž těží i v zimě. Někde se proto o stavu stop začali sportovci navzájem informovat přes sociální sítě.

Sportovec Jiří z České Kanady upozornil na sociální síti ostatní milovníky bílé stopy na potíže, které je mohou na běžeckých trasách potkat. „Vyzkoušel jsem nejznámější okruh České Kanady, tedy z Rožnova přes Matějovec k rybníku Pstruhovec a narazil jsem na problém s tím, že v lese okolo Vysokého Kamene je trasa totálně zničená lesní těžkou technikou,“ popisuje.

Česká Kanada po zhruba pěti letech, kdy byly mírné zimy, nabízí běžkařům okolo 80 kilometrů strojově upravených stop. Stará se o ně Sdružení příhraničních měst a obcí. Většinou se trasy prohrnují před víkendem a obce o tom informují na svých webových stránkách.

„Náš pracovník, který zajišťuje úpravu zimních běžeckých tras, si s sebou vozí motorovou pilu a v případě, že dojde třeba k náhodnému pádu jednoho nebo dvou stromů, tak samozřejmě zastaví a tu cestu prořízne,“ říká místostarosta Českého Rudolce Vladimír Semotán.

Průběžně ale obce běžecké trasy nekontrolují. „O tomto problému se dozvídáme, až když ho někdo z běžkařů nahlásí, i když třeba párkrát tu trasu také sám projedu. Těžbu v lesích nemůžeme ovlivnit, ta se samozřejmě řídí určitým plánem a někdy se může stát, že těžká technika nastoupí třeba druhý den poté, co skútr trasu upraví,“ dodává místostarosta.

Lesy v České Kanadě jsou hospodářské a těžba nebo jiné lesnické práce v nich proto probíhají po celý rok. Někdy musí lesníci práce přizpůsobit také počasí, proto podle nich není možné, aby předem o práci v lese informovali.

Už při přípravě běžeckých tras v roce 2004 na to upozorňovali. „Co se týká těžby u silnice z Matějovce na Rožnov, těží se tu právě v tomto období, než začnou organizátoři nedalekého dětského tábora připravovat zázemí,“ vysvětluje mluvčí Lesů České republiky Eva Jouklová.

S možnými komplikacemi proto musí běžkaři počítat. I proto Jiří na Facebooku založil veřejnou skupinu, ve které se milovníci bílé stopy mohou o podmínkách v České Kanadě navzájem informovat. Pokud na nějaký problém narazí, měli by ho nahlásit i dané obci, která trasu spravuje.

autor: hoch
Spustit audio