Vyprošťovák umí lidi vyprostit z velkých problémů, vysvětluje fyzioterapeutka Markéta Strnadová

3. březen 2021

V souvislosti s Markétou Strnadovou najdete na internetu velice často slovo „Vyprošťovák“. To ovšem neznamená, že vám bude doporučovat ke konzumaci jakýsi nápoj na nápravu těžkého rána alkoholikova, ale že se jedná o terapeutický systém cvičení. 

„Je to cvičení, které umí velmi rychle uzdravit bolesti zad a kloubů, pokud opravdu pocházejí z pohybového aparátu,“ vysvětluje fyzioterapeutka vtipný název, který ji napadl před několika lety.

Velké problémy s bolestmi pohybového aparátu se dají řešit různě, někdo to řeší dejme tomu tím, že si u lékaře vyžádá injekci proti bolesti, jiný návštěvou maséra či fyzioterapeuta. Jaký je mezi nimi rozdíl? Masér například tlakem ruky pracuje se svalem, často za účelem toho, aby ze svalu vytlačil kyselinu mléčnou.

„Fyzioterapeut není masér, je to v principu doktor přes pohybový aparát,“ vysvětluje mimo jiné Markéta Strnadová. Sama vám také vysvětlí, proč se rozhodla odejít z ambulantní práce v nemocnici.

„Já jsem byla na běžné ambulanci a tam to funguje tak, že člověk pracuje osm hodin denně, má 14 až 16 pacientů a mezi nimi půl hodiny volna a na každého pacienta také jen půl hodiny času,“ dodává s tím, že tato práce ale vyžaduje zcela jiný přístup, na který zkrátka půl hodina nestačí.

Malé a velké radosti přináší figurky ze šustí

Do ankety Dámské jízdy Malé a velké radosti se zapojila i paní Marie Hodinářová z Myslkovic. Ta velmi ráda poslouchá naše rozhlasové vysílání.

„Jsem už v důchodu a tak mám víc času. Vyrábím proto postavičky z kukuřičného šustí s velikonoční i vánočními motivy a obdarovávám jimi své známé. Věřím, že jim tak trochu dělám radost," napsala s tím, že vždy své výtvory představovala na výstavách pořádaných v obci. A protože letos vzhledem k pandemii nejsou, rozhodla se podělit alespoň o obrázky, které mohou inspirovat ostatní. Figurky si prohlédněte při online poslechu Dámské jízdy ve fotogalerii.

autor: Český rozhlas České Budějovice
Spustit audio