Vyplatí se prodloužit životnost Dukovan? Odpovídá Dana Drábová

Prodloužit životnost jaderných bloků v Dukovanech o deset let má své plusy, ale také svá rizika. Říká to ve Dvaceti minutách Radiožurnálu předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. I když by bloky v Dukovanech měly povolení k provozu třeba do roku 2045, tak to podle ní ještě neznamená, že je bude možné do té doby bez problému provozovat.

„Záleží to na tom, kolik ČEZ bude ochoten do udržení patřičné úrovně bezpečnosti v těch posledních letech provozu investovat…,“ říká Drábová.

Vladimír Dlouhý: Rozhodnutí o dostavbě Dukovan by především nemělo být odkládáno

Jaderná elektrárna Dukovany

Premiér Andrej Babiš před několika dny naznačil, že stavba nových jaderných bloků v Dukovanech by se mohla odložit, naopak životnost těch stávajících prodloužit o deset let. Takové řešení je sice možné, má ale i nemalá rizika. Ve Dvaceti minutách Radiožurnálu to říká prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Vysvětluje také, že bezpečnost jaderné elektrárny se hodnotí a kontroluje v průběhu celého jejího života. Po deseti letech přichází komplexní zhodnocení, zda má na dalších deset let provozu a co to bude znamenat pro modernizaci a modifikaci.

A právě Dukovany podle Drábové tímto hodnocením prošly mezi lety 2015 a 2017, to další je tak čeká okolo roku 2025.

„Tam bude teprve s definitivní platností potvrzeno, že bloky z hlediska bezpečnosti, spolehlivosti mají na to být provozovány tak, jak předpokládá současná státní energetická koncepce, tedy do roku 2035. Tedy 50 let,“ dodává.

Pokud by se ale uvažovalo o dalším, dlouhodobém provozu, tak by se okolo roku 2033 začalo vyhodnocování toho, zda je to možné a za jakých okolností.

„Říkat dnes, budeme provozovat 60 let… to spíše, chtěli bychom, když to půjde, provozovat 60 let,“ upozorňuje.

Jaká je situace ohledně jaderné energetiky v Evropě? A proč se němečtí Zelení zajímají o stav našich jaderných elektráren?

autoři: Marie Bastlová , prh

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.