Vynálezy Járy Cimrmana i tříkolku, na které si uhnal vlčka, vystavuje písecká Sladovna

22. říjen 2018

Bohatým programem si Písek připomněl rok 1918, kdy právě tady vyhlásili samostatnou republiku o 14 dní dřív. Do oslav pod heslem Písek – vždy o krok napřed perfektně zapadlo se svou poetikou Divadlo Járy Cimrmana. Herci otevřeli v galerii Sladovna dvě nové výstavy.

První výstava má název Šikovní z Divadla Járy Cimrmana a představuje herce jako výtvarníky. „Jsou tam díla pana Weigla, pana Hraběty a pana Bruknera a určitě je dobré se na to přijít podívat,“ zve ředitel Sladovny Adam Langer.

Touto výstavou navíc pokřtili ve Sladovně nový prostor. „Ve sklepě se podařilo otevřít kavárnu s celoročním provozem a dalším programem i aroma barem, který pracuje s vůněmi,“ popisuje ředitel.

Zdeněk Svěrák uvedl na vernisáži své šikovné kolegy Jaroslava Weigla jako grafika, Jana Hrabětu jako dřevořezbáře a píseckého rodáka Petra Bruknera jako fotografa. „Tyhle fotky jsou ze zákulisí a zázemí našeho divadla. Já jsem první fotku udělal tady na plovárně, když mi bylo asi pět let, pak jsem měl čtyřicetiletou pauzu, než jsem si koupil foťák a začal zase fotit,“ prozrazuje Petr Brukner, který stále pořizuje černobílé snímky na klasický film.

Ukázkou ze hry Tma jako v pytli pak herci Divadla Járy Cimrmana zahájili výstavu Půl století s Cimrmanem. „První část se zaměřuje na historii divadla, jsou tam naše první plakáty, Cimrmanova busta a tak dále, ve druhé části se věnujeme té jeho pestré činnosti na všech možných polích umění a vědy,“ říká Zdeněk Svěrák.

Petr Brukner hraje celkem šest žen, také byl Jáchymem, který hází do stroje

Petr Brukner v českobudějovickém rozhlase

Z jihočeského Písku pochází člen Divadla Járy Cimrmana Petr Brukner. Původní profesí je projektant, pracoval ve firmě v Milevsku, poté přešel do Prahy, ale brzy zjistil, že tudy jeho cesta nepovede. Stal se tedy redaktorem ve vydavatelství Pressfoto.

K vidění jsou nejen Cimrmanovy vynálezy. „Také třeba hračky nebo šněrovačka jeho starší sestry Luisy, po níž nosil šatstvo, ale jenom tu šněrovačku odmítal, to je zajímavé,“ dodává Zdeněk Svěrák.

To doplňuje například tříkolka, na které si Jára Cimrman uhnal vlčka. „Na to jsem dost hrdý, protože opatřit ten artefakt textem, to je zvláštní disciplína. Když Vašek Kotek, který výstavy pořádá, něco najde a požádá mě, abych řekl, co by to mohlo být, tak kolikrát to dá i hodinu špekulování,“ komentuje Zdeněk Svěrák.

Po půlstoletí s Cimrmanem si podle svých slov tohoto českého génia čím dál víc váží. „Platí to, co jsme kdysi s Láďou Smoljakem řekli, že nebýt nás dvou, tak by o Cimrmanovi nikdo nevěděl, ale nebýt Cimrmana, tak by nikdo nevěděl o nás,“ uzavírá.

Setkání se členy Divadla Járy Cimrmana nabízí kulturní magazín Kavárna. Dále můžete s Filipem Černým zalistovat v nové knížce českobudějovického spisovatele Jana Štiftera Sběratel sněhu nebo se nechat pozvat na festival tvůrčí fotografie Fotojatka v Českých Budějovicích.

Spustit audio

Související