Výkřik hrůzy. Premiérový případ Historie českého zločinu

V roce 1960 vytáhli rybáři z Vltavy nedaleko Libeňského mostu mrtvolu starého muže. Vyšetřovací verze se přikláněla k srdečnímu záchvatu s následkem utonutí. Pitva i obsah kapes ale naznačovaly něco jiného...

Účinkují: Libor Hruška, Lukáš Král, Pavel Čeněk Vaculík, Jaroslav Vlach, Jiří Prager, Marcela Nohýnková, Jiří Hromada, Michal Zelenka
Vypráví: Emil Hruška
Napsal: Emil Hruška
Zvukový mistr: Tomáš Gsöllhofer
Hudba: Petr Šplíchal
Režie: Jaroslav Kodeš
Premiéra: 29. 7. 2020
Autorka projektu: Bronislava Janečková

Pitva pod vedením věhlasného prof. Tesaře potvrdila smrt utopením. Kde se ale vzaly na hlavě oběti dvě rány, způsobené tupým předmětem? K vyšetřovací verzi, že se muž zřítil ze stráně, přivodil si při tom zranění, spadl do vody a utopil se, přibyla verze druhá. Vražda.

Identifikace mrtvého byla obtížná. Na místě totiž nebyly nalezeny žádné osobní doklady oběti. Důležitým vodítkem ale byla drážní píšťalka a patnáct železničních jízdenek, které měl starý pán v kapse.

Nadporučík Vilém Chylík a podporučík Evžen Strejček se tedy vydali na pražská nádraží. Stopy je zavedly do svérázného prostředí důchodců, kteří s oblibou trávili svůj čas v nádražních halách a v přilehlých parcích. Podstatné svědectví vydal ale i jeden z rybářů. V paměti mu utkvěl „dědek“, který nebyl žádná suchá větvička, ale pořádná vazba.

autoři: Bronislava Janečková , opa
Spustit audio

Související