Vykoupat, vyfénovat a narovnat kudrny. Psa je třeba před výstavou zkrášlit

Téměř 3500 psů a samozřejmě také mnoho lidí zaplnilo minulý týden výstaviště v Českých Budějovicích. Uskutečnila se zde oblíbená Mezinárodní výstava psů všech plemen.

Na programu byly přehlídky, vyhlášení nejkrásnějšího psa, soutěž o nejhezčí psí pár nebo nejlepšího veterána.

V soutěži mladých vystavovatelů zabodovala Nikola Zlámalová ze Zlína s irským setrem Edou. Se psem cvičí rok a půl a v Českých Budějovicích jim to vyneslo první místo. Podle dvanáctileté Nikoly je nejtěžší teorie, kde se kladou otázky, ale těžké je i předvedení psa.

Nikola Zlámalová s irským setrem Edou na Mezinárodní výstavě psů v Českých Budějovicích

Náročná je však také příprava před samotnou výstavou. „Musíme ho ostříhat, vykoupat a vyfénovat mu kudrny do rovna,“ popisovala Nikola. Irský setr Eda si podle ní výstavy užívá a rád se ukazuje. Mladá chovatelka tak má ideálního parťáka.

Zkřížili slovenského a kanadského psa, vznikl český horský

Na Mezinárodní výstavě psů byl k vidění i český horský pes. „Je to velmi mladé plemeno, jehož chov začal před 41 lety v chovatelské stanici Kopeček. Skupinka kynologů se rozhodla, že u nás chybí pes, který by měl sportovní využití pro spřežení. Zkřížili fenku slovenského čuvače s kanadským saňovým psem,“ vysvětlila chovatelka Jana Gurtnerová. Ta do Českých Budějovic přijela s patnáctiměsíčním Montym, který tu získal titul ve třídě mladých psů.

Český horský pes

Český horský pes je silný, odolný, schopný pracovat velmi dlouho a neúnavně i za extrémních klimatických podmínek. „Má velmi rád pohyb přírodě, chodíme s ním na dlouhé túry, zvládl i cestu vlakem a autobusem, je to všestranný pes,“ popsala Jana Gurtnerová.

Plemeno se používá jako ovčácké a záchranářské, ale i jako lavinové, pastevecké, hlídací a rodinné. Český horský pes je přátelský k lidem, snášenlivý ke psům i ostatním domácím zvířatům. Měl by být ale celoročně ubytován venku, pro držení ve městech se nehodí.

Výstava v Budějovicích je prestižní

Mezinárodní výstava psů v Českých Budějovicích je jednou z prestižních. Potvrdil to mezinárodní rozhodčí Tibor Havelka, který se posuzování psů věnuje už 42 let. Zkušenosti mu umožňují posuzovat všechna plemena. „Já si myslím, že to je dlouhými roky, to se nedá naučit za chvilku,“ řekl.

Rozhodčí Tibor Havelka při vyhlášení výsledků Mezinárodní výstavy psů v Českých Budějovicích

Před každou výstavou se minimálně týden připravuje „Nonstop makám na standardech, na novelách,“ popsal. Jeho poctivý přístup ho zavál například i do Johannesburgu v jižní Africe, kde jsou odlišná pravidla v posuzování.

Podle Tibora Havelky patří české a slovenské výstavy k úplné špičce v Evropě. „Je to jednak organizací, ale také kvalitou rozhodčích. V kruhu rozhodčích se říká, že nejlepší rozhodcovské školy byly slovenská, česká, polská a maďarská. Všechny ostatní jsou slabé,“ uzavřel.

Jihočeští trubači při zahájení Mezinárodní výstavy psů v Českých Budějovicích
Spustit audio

Související