Výjimečná Iva Bittová s Bardolinem a Jihočeskou filharmonií nadchla jihočeské publikum

Koncertní ozvěny od Tří lvů jsou tentokrát svým způsobem mimořádné. Přináší totiž výběrový záznam z vystoupení Jihočeské filharmonie a výjimečné zpěvačky a houslistky Ivy Bittové se skupinou Bardolino, jmenovitě s houslistou Pavlem Fischerem, violoncellistkou Margit Koláčkovou a akordeonistou Jakubem Jedlinským.

Iva Bittová pochází z etnicky smíšené rodiny – otec Koloman Bitto byl známý romský muzikant, původem z jižního Slovenska, matka Lidmila pocházela ze Slovácka. Jejími sestrami jsou také známá zpěvačka Ida Kelarová a dramaturgyně Regina Bittová.

Jako členka Divadla na provázku stála Iva Bittová před několika desítkami let u slavných začátků Balady pro banditu. Tato zpěvačka i herečka vytvořila ústřední dvojici s Miroslavem Donutilem a coby jedna z hlavních aktérek může srovnávat jak původní divadelní, tak filmovou verzi.

Na začátku ledna roku 2018 v divadelním sále českobudějovického Metropolu, a o dva dny později v táborském divadle Oskara Nedbala, Ivu Bittovou a soubor Bardolino doprovodila Jihočeská filharmonie s dirigentem Janem Talichem.

Z neobyčejného koncertu, který nadchl publikum, jsme vybrali především skladby s autorskou pečetí Ivy Bittové, která má v současnosti i americké občanství –  Tichý pláč, Elida a V černém. Pořad zarámuje v úpravě Petra Ostrouchova lidová písnička Zelený víneček.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související