Vyjednávání o propuštění jihočeských vědců z indického vězení se komplikuje

1. červenec 2008

Propuštění českých vědců na kauci z indického vězení v západním Bengálsku teď brání i stávka pracovníků v soudnictví. Českobudějovický entomolog Petr Švácha a jeho kolega Petr Kučera chtěli včera už podruhé zažádat o propuštění na kauci.

Další termín pro soudní stání, kde se bude řešit jejich prohřešek, bude pondělí 7. července. Zatím ale nic nenasvědčuje tomu, že se uskuteční. Ve vězení skončili entomologové proto, že v národním parku Singalia bez povolení sbírali brouky.

Podle ředitele Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích Petra Šuly se jim podmínky ve vězení mírně zlepšily: "Nevím přesně, v čem to spočívá, jestli mají trochu lepší stravu nebo jestli je dali do nějaké lepší místnosti. Zřejmě nejsou v hrozných podmínkách, k malému zlepšení tam zřejmě došlo. Pokud to bude mít takové zpoždění, že rovnou proběhne soudní jednání, tak vlastně kauce nebude mít smysl."

Čeští vědci, kteří jsou nyní v indickém vězení, měli mít u sebe v okamžiku zatčení každý údajně 200 exemplářů brouků. "Stále doufáme, že vzhledem k relativně malému rozsahu sbírky hmyzu, tak by to nemuselo skončit vyloženě natvrdo. Víme, že před 2 roky chytili nějakého Japonce, který měl ale u sebe hodně hmyzu, a ten tam několik měsíců si odseděl," dodal ředitel Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích Šula.

autor: čro čb
Spustit audio