Vyhýbáte se mezi 11. a 15. hodinou slunci? Riskujete možný nedostatek vitamínu D

31. červenec 2018
Dopolední host

Vitamín D, nezbytně nutný pro lidský organismus, získáváme převážně prostřednictvím slunečního záření přibližně v době od 11. do 15. hodin. Řada odborníků však doporučuje na slunce v tuto dobu vůbec nechodit. Co tedy máme dělat?

Téměř dvě třetiny naší populace trpí nedostatkem vitamínu D. Nejsnadnější cesta k jeho získání je prostřednictvím slunečního UVB záření. Toto záření je však pouze jednou ze složek slunečního spektra a v našich zeměpisných podmínkách se s ním můžeme setkat mezi přibližně 11. až 15. hodinou. Právě tento čas strávený na slunci může být ale pro nás zároveň velmi nebezpečný a někteří odborníci radí se v tuto dobu záření úplně vyhýbat. Bohužel existuje mylná domněnka, že k potřebné tvorbě vitamínu D stačí, když jsme opáleni. Ani to však není pravda, pokud se budeme opalovat brzy dopoledne nebo později odpoledne, budeme možná krásně hnědí, ale k tvorbě vitamínu D si nepomůžeme. K určení doby, kdy nám záření k tvorbě vitamínu nejvíce prospívá, stačí obyčejná tužka. Postavíme ji kolmo k zemi, a pokud je její stín kratší než sama tužka, tak jde o vhodný čas. Vyhýbat se tedy v tuto dobu slunci, nebo se mu naopak vystavit? Doporučením je přísloví - všeho s mírou. Ano, v tuto dobu je skutečně dobré nechat na sebe sluneční paprsky působit, ale stačí pouze asi 15 minut 3x týdně a nemusíme se kvůli tomu svlékat do plavek. Stačí, pokud nám paprsky dopadají na obličej, či končetiny, nesmíme je však mít natřené opalovacím krémem, který obsahuje UVB filtr.

Někteří se však možná raději spoléhají na to, že získají potřebné množství vitamínu D z potravin. I zde se však situace hodně změnila. V mase (různých druhů, zejména ryb), nebo vaječných žloutcích, které jsou jeho hlavními zdroji, je ho o hodně méně než dříve, protože většina domácích zvířat a ryb se chová v současné době v uzavřených prostorách či v sádkách, takže bez dostatku slunečního svitu.

Pokud se tedy chcete vyhnout řadě zdravotních problémů je sluneční záření nejlepším a nejlevnějším zdrojem, jak mít dostatečný příjem vitamínu D, samozřejmě za dodržení výše uvedených rad. Jestli se chcete dozvědět ještě více podrobností, poslechněte si audiozáznam pořadu.  

Jak získávat potřebné množství vitamínu D ze slunečního záření a neriskovat při tom své zdraví radí v pořadu Dopolední host výživová poradkyně Lenka Chaloupková.

     

autoři: Iveta Chlumská , JMys
Spustit audio