Výhodou seniorského věku je, že děláte jen to, co chcete. Buďte ale aktivní, říká psycholožka

6. leden 2016

Konec profesní kariéry by neměl znamenat konec veškerých aktivit. To zdůrazňuje českobudějovická psycholožka Marie Vondrysová. Když ona sama přestala vyučovat, přihlásila se kurzu angličtiny pro seniory.

„Člověk nesmí přestat být aktivní. Jakmile si jednou lehne na gauč před televizi, zleniví a už nebude chtít vstávat. Je dobré pokračovat v některých aktivitách a jenom je pomalu utlumovat, abychom to psychicky a fyzicky zvládali. Na ležení u televize má člověk stále času dost,“ říká.

Lidé v seniorském věku se podle ní mohou pustit i do něčeho nového, například studovat cizí jazyk. „Je ale důležité nebrat se moc vážně, nesrovnávat se s mladými, nebát se, že se shodím. Vhodné jsou třeba i počítačové kurzy nebo kroužky ručních prací, kde se sejdou stejně staří lidé. Ti mají mnoho společného, spojuje je celá řada témat a ještě se od sebe navzájem mohou učit,“ dodává Marie Vondrysová.

Zapomínejte ani na pohyb. „Dobré je domluvit se s někým na delší procházky. Když jde člověk sám a nemá cíl, tak ho to nebaví, ale ve dvou je to něco jiného,“ radí psycholožka. Ona sama ráda cestuje a má ještě v plánu navštívit některé země. „Navíc se mi nedávno dostala do rukou mapa českých hradů a zámků a uvědomila jsem si, že spoustu památek neznám, takže to je takový můj další úkol,“ vypráví.

Se začátkem nového roku by se lidé podle ní neměli vracet k tomu, co se nepovedlo, ale naopak si uvědomit, čeho dosáhli. „Dávejte si nové plány, ale takové, které můžete zvládnout. Zároveň se nebojte ani změn v bytě, protože v něm ve vyšším věku trávíte více času. Vyhoďte starý gauč, pořiďte si nové doplňky, pomocníky do kuchyně. Ulehčete si práci, ale nepřestávejte s ní,“ radí Marie Vondrysová.

Velkou výhodou seniorského věku podle psycholožky je, že člověk dělá už je to, co sám chce, ne to, co musí. „Je samozřejmě potřeba, aby se přiměl k tomu, co si naplánoval, ale co přesně v plánu bude, to je jeho dobrovolné rozhodnutí,“ doplňuje.

Spustit audio