Vychytané pouťové koláče Marie Syrovátkové z Českých Budějovic vylepšuje sníh z bílků

Velkých pouťových koláčů přes celý plech upekla Marie Syrovátková z Českých Budějovic už stovky. Jejich těsto je vylepšené přidáním sněhu z bílků. Koláče jsou nadýchané a jejich povrch bohatě pokrytý tvarohovou, makovou a povidlovou náplní. I díky nim, by pouť měla být každý týden.

 

Pouťové koláče

Ingredience na 13 velkých koláčů:

500 g hladké mouky

500 g polohrubé mouky

1 špetka soli

200 cukru

50 g droždí

400 ml mléka

250 g másla

1 lžíce oleje

1 lžíce sádla

5 vajec

citronová kůra z 1 citronu

1 vanilkový cukr

1 lžička rumu (nebo rumové tresti)

náplně – tvarohová, povidlová, maková

Postup:

Nejprve si připravíme kvásek. Droždí dáme do 400 ml teplého mléka, přidáme 1 lžičku cukru a 1 lžičku polohrubé mouky a necháme v teple kynout.

Do zadělávací mísy dáme povolené máslo, žloutky, cukr, vanilkový cukr, lžíci oleje, lžíci sádla (těsto bude vláčnější), citronovou kůru a rumovou tresť (je víc aromatická než rum). Vše utřeme v robotu do pěny.

Do ní pak přidáme oba druhy mouky, špetku soli, vykynutý kvásek a opět zpracujeme v robotu.

Nakonec přidáme do těsta sníh z 5 vajec a těsto znovu lehce promícháme. Přidaný sníh je „vychytávka“, aby koláče byly nadýchané. Těsto poprášíme moukou, přikryjeme a necháme kynout v teple asi 1 hodinu.

Z vykynutého těsta nakrájíme 13 kousků o váze 170 g, které vytvarujeme do bochánků a jednotlivě položíme na pečící papíry, které vystřihneme do kruhu podle dortové formy. Každý bochánek tak kyne na svém pečicím papíru 15 - 20 minut.

Bochánky postupně rozválíme válečkem, aby pokryly celý papírový kruh, a ještě necháme kynout dalších 15 minut.

Okraje koláče pomažeme rozšlehaným vejcem. Po té zdobíme koláče střídavě náplněmi v cukrářských sáčcích se širokou špičkou. Náplně jsou – povidla, tvaroh, mák. Pokryjeme tak celou plochu koláče. Ozdobíme rozinkami a plátky mandlí.

Pečeme při 180 °C asi 15 minut dozlatova.

Tvarohová náplň:

Ingredience:

1,25 kg tvarohu tučného (ne vaničkový)

4 vejce

200 g cukru

3 lžíce smetany ke šlehání

1 sáček vanilkového cukru

nastrouhaná kůra z 1 citronu

1 lžička rumu

1 pudinkový prášek (vanilkový)

Postup:

Nejdříve utřeme tvaroh, žloutky, cukr, vanilkový cukr, smetanu ke šlehání, citronovou kůru a rum. Potom vyšleháme z bílků sníh a spolu s pudinkovým práškem zlehka vmícháme do tvarohové směsi. Díky pudinkovému prášku bude náplň dobře držet na koláči.

Povidlová náplň

Ingredience:

2 kg povidel

1 lžíce mleté skořice nebo skořicového cukru

1 panák rumu

na zahuštění nastrouhaný perník

Postup:

Všechny suroviny smícháme dohromady, aby vznikla hladké směs. Pokud by byla příliš řídká, můžeme na zahuštění použít strouhaný perník.

Maková náplň

Ingredience:

1 kg mletého máku

250 ml mléka

150 g cukru

1 sáček vanilkového cukru

1 lžíce rumu (může být)

4 lžíce strouhaného perníku

na zahuštění trochu povidel (mák je vláčnější)

Postup:

Mák svaříme s mlékem a cukrem. Přidáme rum dle chuti a trochu povidel. Náplň pak bude vláčnější a půjde lépe vytlačit z cukrářského pytlíku. Pro zahuštění můžeme použít strouhaný perník.

Marie Syrovátková

Přivítala nás domácí ořechovicí, kterou dělá z nezralých ořechů se slupkou, které sbírá v červnu na sv. Jana. Pohostila nás i obědem. Podávala se pečená domácí kachna s červeným zelím a solamylovými knedlíky.

Pekli jsme tentokrát v kuchyni s nádherným výhledem na zámek Hluboká, ale i elektrárnu Temelín. Při pečení jsme si užili spoustu legrace.

Recept na pouťové koláče si přivezla ze svého rodiště z Klatov. Recept má od své maminky, která je pekla, co si pamatuje.  Ona sama jich peče každý rok pár desítek.

Patrik Rozehnal a paní Marie Syrovátková