Vychází místopis české prózy Putování s knihou

19. květen 2013

Tipy na historické romány od Moniky Koubové z českobudějovického knihkupectví Duha; Host: Petr Kovařík, který vydal knihu Putování s knihou; Recenze Mileny M. Marešové na knihu Richarda Ermla Jidášovi bratři. Libeňský román; Soutěž


TIPY NA HISTORICKÉ ROMÁNY od Moniky Koubové z českobudějovického knihkupectví Duha

Ariana Franklinová: Labyrintem smrti
Druhý díl velmi úspěšné série detektivních románů ze středověké Anglie nabízí čtenářům příběh „soudní lékařky“ Adélie , která je hrdinkou i dalších dílů tetralogie. Tentokrát řeší záhadu vraždy královy milenky. Jindřich II. věří, že se schopné vyšetřovatelce podaří najít pachatele. Vydává Jota.

C. J. Sansom: Rozpuštění
V nakladatelství BB art vychází napínavý příběh z doby Jindřicha VIII. Zavede nás do kláštera, kde došlo k vraždě. Kromě této zápletky se čtenář seznámí s atmosférou pohnuté doby, kdy panovník usiloval o zánik katolické církve.

Hana Parkanová Whitton: Zimní princezna
Dvě lásky v jednom srdci. Marná láska Sophie, jedné z 13 dětí Fridricha Falckého a Alžběty Stuartovny, k muži, který jí byl původně vybrán za manžela, ale nakonec dal přednost své milence. Vydává AlPres.

Vlastimil Vondruška: Král rytíř
Ve třetím díle své přemyslovské epopeje se český historik a spisovatel V.Vondruška zabývá životem Přemysla Otakara II. a jeho dobou. Do děje všech přemyslovských románů uvádí čtenáře bývalý kanovník vyšehradské kapituly, který sepisuje kroniku vlády Přemyslovců, aby „i následující pokolení věděla, že naši dědové i otcové nehrbili před cizáky hřbet. “ Vydává MOBA.


NÁŠ HOST

Petr Kovařík spolu s Blankou Frajerovou vydal knihu Putování s knihou s podtitulem Místopis české prózy. Zeptala jsem se ho, jestli je to knížka spíš pro cestovatele, nebo spíš pro čtenáře.


RECENZE Mileny M. Marešové

Richard Erml: Jidášovi bratři. Libeňský román

Logo

V Libeňském románu Richarda Ermla jsou čtyři důležité postavy: samorostlý filozof Salem, jeho synové Michal a Martin a zrzavý kocour Jidáš. Jejich osudy se v knize proplétají, nastiňují se zranění a křivdy z minulosti, vypráví se o partnerských vztazích, připravuje se divadelní hra. A v pravý čas je třeba otevřít konzervu a nakrmit nedůtklivou šelmu.

Divadelní kritik a publicista Richard Erml trochu klame názvem i podtitulem své knihy. Pokud by čtenář čekal obdobu biblického příběhu o zradě přítele, bude zklamán. Věrnost a příchylnost tohoto Jidáše má sice velmi úzké hranice, ale to je dáno jeho kočičí povahou. Proto Michala a Martina, syny jeho opatrovníka Salema, přijímá jen potud, pokud jsou ochotni naplnit mu misku a nabídnout klidné místo k spočinutí.
A podtitul? Kdo by pojal naději, že kniha má nějakou souvislost s dílem Bohumila Hrabala, bude se mýlit podruhé. Samotářský filozof a dramatik Salem by se mohl blížit k některým hrabalovským figurkám, piva se tu také vypije hojnost, ale Ermlův styl je uzavřenější, víc moralizuje a méně se raduje. Když bychom nutně chtěli počin přirovnávat, pak by to bylo vzdáleně možné k beletristickému dílu Egona Bondyho, anebo k etickým tématům a hledání otcovského vzoru v posledním románu Jana Balabána.

O kocoura ani místo, kde se děj odehrává, popravdě, v Ermlově knize nejde. Jejím námětem jsou rodinné vztahy – otce k synům a bratrů mezi sebou. Čtenář se s nimi postupně seznamuje ve dvou liniích.

První sleduje Salema zahloubaného do antické filosofie a zaujatého psaním historického dramatu o setkání Diogena a Alexandra Velikého. Na sklonku života – kniha začíná jeho smrtí – Salem vzplane pozdní láskou k dívce Diotimě, o mnoho let mladší studentce okouzlené jeho přednáškami.

Druhá linka nabízí proti-pohled. Otcův obraz jak ho vnímali synové. Autor jim přidělil vcelku střízlivé charaktery, takže jejich nejistotám, krizím i nesouzvukům věříme a je zřejmé, že jejich vidění poněkud bohémského otce, který se výchovou příliš nezatěžoval, je realistické. Zůstaly křivdy, rány, neschopnost dorozumět se. Labilita, která poznamenává psychiku i partnerské soužití.

Postupně zjistíme, že Salemova divadelní hra je spíš komplikovaná přednáška z filosofie a etiky, naprosto nevhodná pro jeviště a nejlépe bude, upadne-li nenápadně do zapomnění. Větší problém ovšem je, že samotný děj Ermlovy knihy jako by se zastavil, ztuhnul, jako by autor zapomněl, že uzlové body, které naznačil, je třeba rozetnout, nebo alespoň napovědět způsob jejich uvolnění. Všechny postavy zůstávají osamocené a jaksi nedořečené, uzavřené do svého monologu – tři muži, tři příběhy bez vzájemného souzvuku.

Pokud nám autor slíbil „román“, měl dbát nejen na volbu nosného tématu a věrohodných charakterů svých postav, ale také na jejich propojení, vývoj, komunikaci. To si nedovolil, úzkostlivě vše drží uzavřené v přidělených přihrádkách a, bohužel, zůstává jen u klopotného popisu. Nakonec oželíme, že se kocour Jidáš příběhem jen nepodstatně mihne, ale s tím, že Richard Erml rezignoval na dynamiku konstrukce a marnotratně nechal vyvanout napětí, možnost hledání a domýšlení, s tím se smíříme stěží.


SOUTĚŽ

Správná odpověď na minulou hádanku: Vilém Mrštík (narozený před 150 roky)
Výherci: Z. Mašek, M. Pařil, J. Šerá, Z. Štěpánková, A. Takáčová, M. Zídková
Nová hádanka: 21. května oslaví osmdesátiny český filozof a publicista, který má na svém kontě i několik knih: například Hesla mladých svišťů, což je netradičně pojatý katechismus pro mládež, jeho zřejmě nejvydávanější kniha; drobné úvahy o současném světě najdete v knize P.S. Psové a knižně vyšel i rozhovor s tímto autorem nazvaný Poutník po hvězdách. V roce l948 odešel s rodiči do emigrace, žil v USA a studoval filozofii a religionistiku. Působil jako evangelický farář a věnoval se i akademické dráze. Po návratu do Čech se také politicky angažoval a je známým ekologickým publicistou.

autor: Hana Soukupová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.