Vychází kniha o geniálních příslušnících rodu Habsburků

1. září 2013

Knižní tipy; Náš host: spisovatelka a publicistka Helena Kanyar Becker; Recenze Karly Ladwigové na knihu Sigrid-Marie Grössingové Géniové v rodě Habsburků; Soutěž


KNIŽNÍ TIPY z Jihočeské vědecké knihovny v Českých Budějovicích

Karel Valter: Z náčrtníku vzpomínek
Kniha, kterou vydává rodina známého jihočeského výtvarníka, zahrnuje autorovy vzpomínky na dětství prožité v Českých Budějovicích a mládí v Českých Velenicích, ale i bohatý obrazový doprovod z autorovy tvorby a rodinného archivu. Editorkou je Máša Valterová, vydává Valter –art.

Hana Voděrová: 60 šumavských vyznání Jana Kavale
Vydavatelka časopisu Vítaný host připravila knihu snímků a šumavských postřehů svého spolupracovníka, fotografa a znalce Šumavy Jana Kavale. Kniha vychází k jeho šedesátým narozeninám. Vydává Regionall.

Camilla Läckberg: Vražda s vůní mandlí
Rodinná oslava se mění v dějiště vraždy. Kdo stojí za smrtí patricharchy rodu? Dokáže policista Martin vyřešit svůj první velký případ? Kniha vychází v nakladatelství Motto.

David Michie: Dalajlamova kočka
Novinka ze Synergie vypráví o kotěti, jehož se ujme sám dalajlama. Zvířátko je mu stále nablízku a stává se bezděčným svědkem mnoha zajímavých setkání a rozhovorů.

Logo

Régis Franc: Zajatec Londýna – pohled na Angličany francouzskýma očima
Autor žije už šest let v Londýně a jako rodilý Francouz, který moc anglicky neumí, zažívá ve svém novém domově hodně zvláštních i komických situací. Mladá fronta.

Romana Nejdlová: Amšel. Syn Herrmanna Kafky
Obsáhlá kniha s fotografickou přílohou, věnovaná životu a dílu spisovatele Franze Kafky, vychází v nakladatelství Galén.


NÁŠ HOST

Spisovatelka a publicistka Helena Kanyar Becker, která sice žije už mnoho let v Basileji ve Švýcarsku, ale pochází z našeho kraje.


RECENZE Karly Ladwigové

Sigrid-Maria Grössingová: Géniové v rodě Habsburků
Bavorská rodačka S.M.Grössingová (1939) se dala do psaní v r.1986. Aprotože vystudovala germanistiku a historii ve Vídni a Salcburku, jsou jejím oblíbeným tématem dějiny rodu Habsburků. Napsala s úspěchem řadu jejich životních příběhů, z nichž mnohé byly vydány také u nás (např. Korunní princ Rudolf, Dvě nevěsty pro císaře, Sisi – moderní žena aj.).

V roce 2000 byla práce Grössingové oceněna solnohradským záslužným křížem. Letos jí vydala Euromédia Group – Ikar osm dosud nezveřejněných miniatur o výjimečných členech rodu Habsburků. Jsou tím míněni mimořádně nadaní příslušníci proslulé dynastie, kteří svůj život vladařů i nevladařů zasvětili službě umění, vědě nebo reformám politiky svých zemí. Nezapomínali přitom na své poddané a snažili se zlepšit jejich jejich životní podmínky. Ať to byl Rudolf IV., zakladatel vídeňské univerzity, či velká panovnice Marie Terezie, jíž vděčíme za zavedení povinné školní docházky a mnoho dalších reforem, v nichž pokračovali její synové Josef II. a v knize zmiňovaný Leopold II. v Toskánsku. Podobně jako autorka pocítí čtenář obdiv k císaři Maxmiliánu I., mecenáši umělců své doby a člověku s básnickým nadáním i cítěním. Naplní nás úctou také Leopold I., vzhledem nehezký císař, leč geniální hudební skladatel, jehož význam doceňují teprve nejnovější výzkumy. A což teprve spisovatel, námořník a vinař Ludvík Salvátor, který sice nikdy neměl nárok na titul císaře, zato však zanechal příštím generacím díla trvalejších hodnot.

Mohli bychom jmenovat i štýrského prince Jana nebo syna Marie Leopoldiny Pedra, jenž jako brazilský císař dokázal pro svůj lid prosadit reformy zajišťující budoucí modernizaci země. Ti všichni nebyli pouhými hybateli evropské politiky, ale promlouvají k nám přes staletí svým vlastním nadčasovým dílem, k němuž se leckdy cítili povoláni více než k vládnutí.

Autorčina volba osobností v této knize je ryze subjektivní. Rozhodujícím kritériem tu byla jedinečnost těchto lidí, jejich nadání a schopnosti. Stručně a čtivě se jí podařilo zachytit u každého to nejdůležitější, takže máme před sebou soubor vskutku kabinetních medailonů. V překladu Jitky Perglové navíc oceníme vytříbený jazyk, umožňující zvláště milovníkům historické četby atraktivní zážitek.


SOUTĚŽ

Správná odpověď: August Sedláček
Výherci: M. Fejt, pí Kleknerová, J. Kroulíková, M. Rajtmajerová, V. Taťák, J. Zabilková
Nová hádanka: Brzy to bude deset let, přesně 15. září, co zemřel básník, prozaik a překladatel, který psal verše pro děti, spolu s Bohumilou Grögerovou je autorem sbírky tzv. konkrétní poezie Joj – boj a také vzpomínkové knihy Let let. Asi nejpopulárnější a obecně nejznámější je jeho Párkař, sbírka, ve které paroduje různé významné české básníky. Kdo to byl?

autor: Hana Soukupová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.