Vůbec poprvé vystavují jihočeští mykologové speciálně vysušené houby

9. červenec 2018 08:16

Jihočeské muzeum vystavuje novinku – speciálně vysoušené houby, které stále vypadají jako čerstvé. Uvidíte je na výstavě zaměřené na houby z hrází jihočeských rybníků. Své místo tam má i vůbec první česká mykologická rezervace u rybníka Luční na Táborsku.

Návštěvníci si mohou při prohlídce také vyzkoušet své znalosti hub. Čeká na ně test a poznávačka hub na elektronickém panelu.

Autorem výstavy Houby na hrázích rybníků v jižních Čechách je mykolog Miroslav Beran. „Na hrázích je zajímavé, že to není les, je to vlastně jenom okraj lesa, takže tam rostou takové houby, které uvnitř lesa v této oblasti nenajdete,“ vysvětluje.

Tato zvláštnost však podle něj může časem úplně zmizet. „Houby se z hrází do lesů postupně šíří, protože s globálním oteplováním přichází i oteplování jižních Čech,“ dodává.

Když zaprší, počkejte deset dní a jděte na houby. Aplikacím v mobilu ale nevěřte

Houbaření

Kde neprší, tam nejsou houby. To je základní pravidlo známé všem houbařům. Také mykolog Jihočeského muzea Miroslav Beran potvrzuje, že vláha je nejdůležitější. „Tam, kde je dost lokálních bouřek, houby rostou. Kde srážky nejsou, je pravděpodobnost menší. Výskyt hub je velmi lokální,“ říká.

Když na podzim pořádá Jihočeské muzeum tradiční houbařskou výstavu, trvá akce jenom několik dní. Současná expozice však bude k vidění až do října, a to díky jedné novince. „Máme něco nového, co tady ještě v takové míře vystavené nebylo. Jsou to lyofilizáty hub, které vznikají tak, že se čerstvé houby dají do mrazáku a tam se zmrazí na hodně nízkou teplotu, až dojde k vysušení,“ popisuje Miroslav Beran.

Výstava hub z hrází jihočeských rybníků přilákala i manželský pár ze Slovenska. „Měli jsme už být na cestě na kolech, ale přišli jsme se podívat, protože manželka houbaří,“ řekl návštěvník. Jeho žena podle svých slov na Slovensku sbírá stejné houby jako lidé v jižních Čechách.

Celá výstava a hlavně speciálně vysušené houby, které stále vypadají jako čerstvé, vydrží v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích do konce října.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio

Související