Všechny přírodní zajímavosti Slavkovského lesa najdete v Domě přírody v Kladské

16. říjen 2022

Necelých devět kilometrů severně od Mariánských Lázní se nachází jedno z nejkrásnějších míst na Chebsku - bývalá lovecká osada Kladská. Leží uprostřed Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les v přírodní rezervaci Kladské rašeliny. Zatímco rezervaci můžete poznávat při procházce po naučné stezce, s přírodními fenomény celého Slavkovského lesa se nejlépe seznámíte v Domě přírody v centru Kladské.

Dům přírody nabízí čtyři expozice, které představují čtyři přírodní fenomény Slavkovského lesa. Kromě minerálních pramenů jsou to rašeliniště, dále hadce společně s mokřadními loukami a lesy. Průvodcem na cestě po Domě přírody je navíc typický obyvatel Slavkovského lesa - jelen evropský.

Knížecí osada Kladská

Hned u vstupu čeká na návštěvníky interaktivní digitální stůl, na kterém si mohou prověřit svoje znalosti nebo naplánovat výlety na jednotlivá zajímavá místa ve Slavkovském lese. V první expozici, která se věnuje fenoménu minerálních pramenů, je zase reálný model mofety včetně zvukové kulisy a zajímavého výkladu o jejich vzniku.

V dalších místnostech se pak návštěvníci postupně seznámí se vzácnou flórou a faunou, na kterou je možné ve Slavkovském lese běžně narazit. A na samém konci prohlídky je k vidění 3D film o krásách a zajímavostech Slavkovského lesa.

Návštěva je vhodná pro všechny věkové kategorie. V hlavní návštěvnické sezóně od května do října je otevřeno denně kromě pondělí od 10 do 18 hodin.

Spustit audio