Všechny moje děti vtrhly do slovenských kin. V dokumentu vyprávějí Romové své příběhy

5. březen 2014

Slovenská kina v uplynulých týdnech ovládl časosběrný dokument Všechny moje děti. Jen za 10 únorových dní ho vidělo přes 25 tisíc lidí.

Režisér Ladislav Kabos autenticky zachytil hledání možných řešení „romského problému“. Bez falešného sentimentu v 90 minutovém dokumentu ukazuje, jak je toto řešení složité, ale potřebné. Film nemá komentář – své příběhy vyprávějí sami Romové.

Klíčovou postavou filmu je kněz Marián Kuffa ze Žakoviec, který spojuje jednotlivé obrazy bezprostředními postřehy a humorem. Ve filmu ho však divák uvidí v zašpiněných montérkách. Sleduje jeho misi do žalostného prostředí bídy a beznaděje v osadách Huncovce a Velká Lomnica.

Vlastní příklad místo kázání

Kuffa se snaží pomoci nejchudším Romům a obrazně „naučit je chytat ryby“ namísto „tradiční charitativní činnosti“. Místo chatrčí plných potkanů nabídne rodinám s dětmi důstojnější bydlení, ale prostřednictvím svépomocné stavby prostých domků usiluje především o změnu sociálních vztahů a myšlení uvnitř osad.

Místo kázání se snaží strhnout Romy vlastním příkladem a lidským zájmem. Pomáhají mu bývalí kriminálníci a alkoholici z komunity, kterou před 25 lety založil na faře pod Tatrami v obci Žakovce.

Režisérovi se za čtyři roky přípravy a realizace filmu v osadách podařilo najít rozmanité lidské typy. Přes jejich mikropříběhy plasticky vylíčil vnitřní problémy, s nimiž se romská komunita potýká. Film Všechny mé děti bude uveden i v České republice a to od 13. března.

autoři: mst , Helena Petáková
Spustit audio