Vražda staré dámy. Vraha pomohly usvědčit mouchy

Forenzní entomolog pomohl podle stadia vývoje larev hmyzu určit překvapivě přesný čas smrti oběti. Pachatele pak našli rychle. Jak ho ale usvědčit? Kriminální případ podle skutečných událostí.

Účinkují: Václav Neužil, Václav Vydra, Jakub Žáček, Jaroslav Plesl, Miriam Kantorková, Růžena Merunková, Igor Bareš, Jaromír Meduna
Připravili: Bronislava Janečková a Vladimír Matoušek
Zvuk: Petr Šplíchal
Režie: Dimitrij Dudík

Podle sousedů a známých byla 75letá vdova stále vitální žena, 2. září 1992 ji ale našli policisté z Obvodního oddělení Brno Veveří v jejím bytě v Grohové ulici mrtvou, zavražděnou. Z bytu se ztratily peníze a zlaté šperky. Protože byl byt zamčený a zámky neporušeny, oběť vraha asi znala a sama ho pustila do bytu.

Vrah po činu byt zamkl a odnesl klíče. Bývalé zubařce zasadil tři až čtyři údery do vlasaté části hlavy a prorazil lebku. Žena měla i hematomy na rukou a krku, což znamenalo, že se bránila. K vraždě navíc muselo dojít minimálně před týdnem, krev byla zaschlá.

Klíčový čas úmrtí

Podle stadia muších larev na těle stanovil forenzní entomolog Dalibor Povolný datum smrti překvapivě přesně na 25. srpna mezi 6.00 a 10.00. Zvláštní vyšetřovací tým městského ředitelství Brno s krajským vyšetřovatelem majorem Krejčím a pod vedením majora Pláteníka se pak zaměřil na okruh ženiných známých.

Naštěstí si paní doktorka zapisovala do kalendáře v kuchyni vše, co považovala za důležité. A u data 25. srpna si napsala: „9.30 Karel – peníze a rajčata.“ Netrvalo dlouho a kriminalisté zjistili, že jde o 45letého syna její zemřelé přítelkyně, který byl už třikrát trestaný za krádeže, a dokonce i jednou za napadení.

Podezřelý má alibi

Podezřelý kriminalistům přiznal, že u zavražděné v bytě prováděl občas drobné opravy. Svěřil se, že mu půjčila peníze na narozeniny jeho 12letého syna, a potvrdil, že jí měl dovézt rajčata. Prý mu ale osudného 25. srpna neotevřela a jeho syn potvrdil, že otec přivezl rajčata zpátky domů.

Odcizené šperky

Protože ho v domě v den vraždy nikdo neviděl, měl alibi. Zůstal jediný možný směr pátrání po pachateli – hledat odcizené zlaté šperky. Šlo totiž o unikáty: zavražděná si je sama navrhla a nechala vyrobit na zakázku ve dvou vyhotoveních u vyhlášeného brněnského zlatníka Zetky.

Hledání unikátních šperků

Jedny si nechala a druhé darovala své sestře k narozeninám. Jejich fotky měla brzy policie v celém státě, ale předpokládalo se, že se jich vrah nejspíše zbavil přímo v Brně. Kriminalisté měli vytypovaná místa, kde se v 90. letech nejčastěji vykupovalo kradené zlato (tzv. goldny).

Místa neoficiálního prodeje věcí z trestné činnosti. Kromě toho existují i „oficiální“ místa. Jde o výkupny zlomkového zlata v prodejnách klenotů, kde se musí předkládat občanský průkaz.

Jeden překupník kriminalistům prozradil, kdo šperky koupil. Nelegální obchodník se zlatem sice nejdříve zapíral, ale když zjistil, že jde o zlato z vraždy, šel s pravdou ven. Podal přesný popis muže, od kterého šperky 26. srpna 1992 kolem deváté hodiny ráno koupil. Popis seděl na podezřelého.

Všechny důkazy mluví proti

Tým vyšetřovatelů-specialistů nakonec shromáždil několik důkazů:

  • na pachovém středisku provedl kpt. Jelínek se služebním psem porovnání vzorku pachu podezřelého s pachovou stopou zajištěnou na místě činu – služební pes je opakovaně mezi dalšími vzorky vyhodnotil jako shodné
  • podezřelý těsně po 25. srpnu disponoval větším obnosem peněz a splatil některé své staré dluhy, ačkoli tvrdil, že si od zavražděné musel vypůjčit 500 korun na narozeniny svého syna
  • překupník podezřelého identifikoval v řadě šesti mužů a potvrdil, že od něj dané šperky koupil

Soudní znalec z odvětví biomechanoskopie podle nalezených defektů na lebce oběti vyslovil závěr, že vražednou zbraní mohl být těžký popelník z hutního skla. Ten z bytu oběti zmizel. I když se nikdy nenašel a i když se podezřelý nikdy nepřiznal, byl v roce 1993 uznán krajským soudem vinným.

Za spáchání loupežně motivované vraždy dostal 14 let. Šperky, které překupník hned druhý den po vraždě prodal jako zlomkové zlato v brněnské tavírně drahých kovů, policie nakonec stihla zajistit dřív, než skončily v tavicí peci.

autoři: Bronislava Janečková , rota
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.