Vratislav Maňák: Přinesla mě bouřka. Poetické vyprávění malého chlapce, který se těší na oslavu narozenin

8. srpen 2021

Tom žije sám s otcem a psem. Moc se těší na oslavu svých osmých narozenin, protože ho čeká let balonem. Všechno ale nakonec dopadne dost jinak, než si malý klučina představoval.

Napsal: Vratislav Maňák
Čte: Michal Křížek
Dramaturgie: Martina Toušková
Zvukový mistr: Ondřej Franěk
Režie: Jakub Doubrava
Natočeno: v plzeňském rozhlasovém studiu v roce 2020

Povídku nazvanou Přinesla mě bouřka napsal současný český autor Vratislav Maňák. Inspirací mu byl jeden zážitek ze Spojených států amerických.

Text vyšel v povídkovém souboru Šaty z igelitu v nakladatelství Host roce 2011. Šlo o autorovu literární prvotinu, kterou napsal v pouhých 24 letech. V následujícím roce za ni získal Cenu Jiřího Ortena.

Vratislav Maňák se narodil v roce 1988, pochází ze západočeského Stříbra. Po absolvování tamního gymnázia vystudoval žurnalistiku a mediální studia na Fakultě sociálních věd Karlovy univerzity, dnes zde přednáší. Pracuje v České televizi jako editor internetového zpravodajství ČT24.

Vratislav Maňák

Do světa literatury vstoupil povídkami, které publikoval v časopisech Host, Plž či Tvar. Za svůj literární debut, povídkovou sbírku Šaty z igelitu, získal v roce 2012 Cenu Jiřího Ortena.

O dva roky později vydal svoji první knížku pro mladší čtenáře Muž z hodin. Za ni byl nominován na Magnesii literu v kategorii Litera za knihu pro děti a mládež. Podle této knížky vznikla i stejnojmenná rozhlasová četba na pokračování.

Rozhlasovou podobu dostaly i další dva jeho příběhy pro děti – Co se skrývá pod břečťanem a Martin a dvířka do pohlednic. Jeho zatím posledním románem je Rubikova kostka, román města Plzně a paměti jeho obyvatel, z roku 2016.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.