Vrah s fantazií spisovatele. Spořilovský přízrak útočil pod rouškou tmy

Horké léto 2009 a série tří násilných případů v Praze 4. Všechny v noci nebo nad ránem. Co dalšího měly společného, zjišťovali nejlepší pražští kriminalisté 90. let.

 
Scénář: Bronislava Janečková.
Komentář: Viktorín Šulc, policejní historik a spisovatel
Autorka projektu: Bronislava Janečková
Účinkují: Petr Lněnička, Igor Bareš, Jan Meduna, Kamil Halbich, Eva Kodešová, Václav Liška, Viktor Kuzník, Kateřina Seidlová-Hrušková
Režie: Jaroslav Kodeš
Premiéra: 25. 3. 2020

Pondělí 17. srpna 2009, 3 hodiny 8 minut: Ještě nezačalo svítat. Taxík na hrázi už jen doutná. I ve tmě je vidět u cesty mrtvolu, která ještě před chvílí plavala na hladině rybníka. Taxikáře někdo zastřelil dvěma ranami do hlavy. Po týdnu vyšetřování nemají kriminalisté skoro žádnou stopu, jen neurčité svědectví ženy ze sousedství.

Úterý 25. srpna pět minut po půlnoci: 75letá důchodkyně ze Spořilova oznamuje loupežné přepadení. Zloděje přistihla v domě. Její neohrožené chování ji stálo několik povrchových bodných ran do břicha, řezné rány v obličeji a probodnutou ruku. I tak s přehledem svědčí.

A pak se telefon na kriminálce rozezní potřetí…

autoři: Bronislava Janečková , and
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.