Volby 2020 do zastupitelstva Jihočeského kraje a senátní volby v jižních Čechách

2. říjen 2020

Poslouchejte průběžné i konečné výsledky, analýzy, komentáře, reakce úspěšných i neúspěšných kandidátů.
Volební speciál vysíláme v sobotu 3. října od 14.00 do 21.00 hodin ve vysílání Českého rozhlasu České Budějovice na frekvencích 106.4, 103.9 a 88.2 FM.

V pátek odpoledne začala hlavní část voleb do krajských zastupitelstev a třetiny senátu. Po celé zemi se úderem 14. hodiny otevřely volební místnosti.

Jihočeši volí krajské zastupitele. Společně s krajskými volbami v pátek začalo i první kolo voleb do Senátu. O přízeň voličů usiluje v Jihočeském kraji celkem dvacet politických subjektů a sedmnáct senátorů.

Kvůli koronaviru hlasování doprovází mimořádná hygienická opatření. Do místností smí lidé vstoupit pouze s rouškou.

V Českých Budějovicích sleduje situaci reportér Matěj Vodička:

„Lidé začali proudit do volebních místností hned úderem čtrnácté hodiny. Kromě občanského průkazu a roušek jsou tu samozřejmě všudypřítomné dezinfekční přípravky a lidé mají vyznačenou bezpečnou vzdálenost pomocí pruhů na podlaze a do místností vcházejí postupně."

Podle mluvčí českobudějovického magistrátu Jitky Welzlové si voličské průkazy v krajském městě vyzvedlo přesně 359 lidí, to je o 159 více, než při krajských volbách v roce 2016.

V Jindřichově Hradci je situace obdobná. Sleduje ji Lucie Hochmanová:

„Volební účast v Jindřichově Hradci kopíruje tu celorepublikovou. V pátek odevzdala ve městě svůj hlas do volebních uren v průměru čtvrtina voličů. Nejvyšší procentuální zájem zaznamenala komise v místní části Matná, kde v první den voleb hlasovalo 20 ze 45 lidí zapsaných v seznamu, to je 44% volební účast. Od dnešních osmi hodin, kdy se volební místnosti znovu otevřely, přišla v Matné svůj hlas odevzdat jediná volička. Volby v Jindřichově Hradci jsou zatím klidné. Komise zaznamenaly jen drobné incidenty, kdy voliči kritizovali například hygienická opatření. Nikde ale nemusela zasahovat policie. Radnice taky musela řešit výměnu člena jedné z volebních komisí kvůli zdravotním potížím. Stále má ale k dispozici náhradníky."

Počet členů volebních komisí ve Strakonicích ovlivil koronavirus

Volební komise mají při letošních volbách do krajských zastupitelstev a Senátu někde méně členů. Jejich počty ovlivnila například i ve Strakonicích pandemie koronaviru. Vedoucí odboru informatiky městského úřadu Milada Švihálková k tomu dodává:

„Stále jsme v limitu. Z původního počtu 279 členů volebních komisí se nám počet snížil na 246. Z toho zhruba 10 členů se odhlásilo z důvodu onemocnění covidem. Ostatní se bojí, třeba kvůli tomu, že mají doma starší rodiče, tak aby něco nepřinesli."

Spustit audio