Vodu bude v Budějovicích dál dodávat ČEVAK, lidé zaplatí přes 73 korun za kubík

19. září 2017

Pitnou vodu bude obyvatelům Českých Budějovic dodávat společnost ČEVAK. Firma uspěla v koncesním řízení, které pro další desetileté období vyhlásila radnice. Smlouvu s ČEVAKEM v pondělí potvrdili zastupitelé.

Firma ČEVAK bude za pronájem vodohospodářské sítě městu platit ročně 200 milionů korun, což je podobná částka jako dosud. Město většinu těchto peněz vrátí do obnovy vodovodní a kanalizační sítě.

Vodohospodářský majetek se obnovuje průběžně. Aktuálně radnice nechá vybudovat novou kanalizaci v Novém Roudném, v posledních několika letech investuje průběžně i v místní části Třebotovice a dočkají se také obyvatelé Nových Hodějovic. V plánu je velká výměna kanalizace v Rudolfovské ulici, která je prý přes sto let stará. Zde by se mělo pracovat v příštím nebo přespříštím roce.

Podle vedení města by se na základě nové smlouvy s dodavatelem cena vody neměla nijak zásadně měnit. Od roku 2012 byla cena vody v Budějovicích poměrně stabilní, zatímco náklady rostly. Už v dubnu letošního roku tak vzrostla cena o 1 korunu a 56 haléřů. Odběratelé zaplatí za metr krychlový 73 korun a 9 haléřů.

Do výběrového řízení na dodavatele pitné vody pro České Budějovice se původně přihlásily čtyři subjekty, ale nabídku pak zaslaly pouze dvě společnosti. Kromě vítězného ČEVAKU to byla ještě Moravská vodárenská. Výběrová komise posoudila obě nabídky a doporučila tu výhodnější. Na základě toho zastupitelé města smlouvu s Čevakem na dalších deset let odsouhlasili.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio