Vodotryskový pes Čevava i naučná stezka čekají na návštěvníky u vodárenské věže v Českých Budějovicích

14. červenec 2021

Víte, že jen pár desítek metrů od českobudějovického náměstí najdete parčík s lavičkami, altánem, neobvyklou fontánou a vodotryskovým psem Čevavou? I taková překvapení nabízí návštěvníkům okolí vodárenské věže.

„Parčík je přístupný denně, prohlídky vodárenské věže s průvodcem nabízíme každý prázdninový víkend. Trvají 90 minut a jsou zcela zdarma,“ zve mluvčí společnosti ČEVAK Jitka Kramářová.

Možná také nevíte, že letos uplyne právě 300 let od doby, kdy se zajímavá českobudějovická dominanta v Mánesově ulici začala stavět. Všechna technická tajemství vodárenské věže můžete poznat právě při návštěvě.

Jak ale připomíná Jitka Kramářová, kapacita je s ohledem na současnou epidemiologickou situaci omezena na 20 návštěvníků. Doporučuje proto zaregistrovat se prohlídku prostřednictvím webu vodarenskavezcb.cz.

„Pro fanoušky jsme přichystali na neděli 15. srpna ukázky parostrojního řemesla v podání Míly Vaváčka. Je to vlastně narozeninový dárek v podobě unikátního programu Experiment aneb plnou parou vpřed,“ dodává mluvčí společnosti ČEVAK. K vidění budou funkční modely parního mlýna, pily nebo vodárny.

Malým tajemstvím u vodárenské věže je například i naučná stezka o vodárenství s deseti zastaveními. A jaká jsou ta další? Než se vypravíte na návštěvu, můžete si poslechnout reportáž Mirky Nezvalové v pořadu Dámská jízda.

Spustit audio

Související