Vodopády nad postelí. Afrikou křížem krážem s Marií Imbrovou aneb Česká teta z vesnice Tengenenge

10. květen 2021

Na cestách jsme už letos s afrikanistkou Marií Imbrovou byli. To jsme se ale do Afriky vypravili jejím prostřednictvím s Emilem Holubem. Jestli někdo ví takřka všechno o afrických příbězích našeho slavného cestovatele, pak k takovým lidem patří právě Marie Imbrová. Tentokrát to ale bude o jejích pohledech na kontinent, který jí učaroval na celý život.

Chcete malý důkaz pro začátek? Připomenu vám ho i v pondělním pokračování pořadu "Na cestách", protože mi hned při návštěvě u Marie Imbrové padl do oka.

Nad postelí v jedné z místností nelze totiž přehlédnout - vedle asi tak čtyři a půl metru dlouhé kůže jakéhosi hada škrtiče - ohromnou fotografii mapy Viktoriiných vodopádů. Velké lásky afrikanistky, diplomatky, cestovatelky, sběratelky afrického umění, podporovatelky řady charitativních projektů.

Česká teta z vesnice Tengenenge

Z vyprávění Marie Imbrové vám v tomto vydání mé talk show "Na cestách s Petrem Voldánem" bude brzo jasné, proč si vysloužila mezi obyvateli pozoruhodné vesnice Tengenenge v Zimbabwe "familiérní" přezdívku "gogo".

Marie Imbrová a africká nádoba

V bantuském jazyce shonského lidu v Zimbabwe to znamená teta. Marii Imbrovou tam zná prakticky každý.

Při rozhlasovém natáčení jsem poslouchal zajímavý příběh historie neobyčejné umělecké africké vesnice, popíjel u toho kávu z Ugandy v hrnečku se slonem ze Zimbabwe a chystal se otevřít svůj cestovatelský kufřík.

Místo počátku

To je pojmenování vesnice Tengenenge, jejíž věhlas daleko překročil hranice nejen Zimbabwe, ale i Afriky. Také díky Marii Imbrové. A ta hned poznala malou sošku, kterou jsem z kufříku vylovil.

Čtěte také

Z umělecké vesnice, kde se soustřeďuje snad nevětší umělecká sochařská komunita i ve světovém měřítku, ji cestovatelka přivezla pro Jiřího Rosu (alias Nasajemsmasajem), který byl už také hostem pořadu "Na cestách".

Sošky z Tengenenge mají neopakovatelný rukopis komunity, která i prostřednictvím našich podporovatelů a mecenášů dávají světu vědět o zručnosti a uměleckém vidění afrických sochařů. A uslyšíte i o tom, jak vznikla socha Emila Holuba.

Afričanka uviděla poprvé žirafu u nás

Jsem si jistý, že vás návštěva u Marie Imbrové bude bavit. A že pro vás bude neuvěřitelnou i historka, jak africká sochařka poprvé spatřila živou žirafu, když s naší afrikanistkou navštívila Safari ve Dvoře Králové nad Labem.

Viktoriiny vodopády - mapka a Emil Holub

Tehdy zvláštní setkání nafotila mluvčí ZOO Jana Myslivečková a my vám povíme, proč lidé v Africe tak málo cestují a my tak vlastně známe mnohá africká zvířata lépe, než oni.

Uměním a řemeslem pro školáky

Nesmírně záslužnou je ale nejen podpora afrických umělců. Marie Imbrová je také "duší" projektů, které pomáhají dětem v Zimbabwe nejen chodit vůbec do školy, mít školní pomůcky, ale také mít co jíst, co na sebe a do škol se dopravit.

Sehnat finance se daří nejen prodejem výrobků, jako jsou různé tašky, klíčenky a další předměty rukodělné produkce, ale i dary od podporovatelů projektů. Včetně aktivit dětského fondu UNESCO. Netuším, kde na všechno bere Marie Imbrová čas a energii.

Proč nás mate internet

Pořad "Na cestách" vám ale tentokrát i poopraví poněkud zkreslené informace, které se dovídáte o afrických reáliích například z internetu.

Čtěte také

I já jsem se totiž spolehl na wikipedii a doprovodil jsem ozdobu ze Dvora Králové pro Marii Imbrovou komentářem s chybným výkladem o zobrazeném ptáku na vlajce Zimbabwe.

Takže pokud chcete vědět, jak to doopravdy s motivem na vlajce afrického státu je a zajímají vás i další informace z tohoto stále trochu tajemného kontinentu od odbornice na slovo vzaté, nalaďte si nás v obvyklém čase.

S Marií Imbrovou budeme "Na cestách" v pondělí 10. května po 18. hodině při premiéře pořadu a poté i v audio-achivu Českého rozhlasu.

Petr Voldán

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související